Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) “Tots som Charlie Hebdo?”, era el títol de la trobada del periodista Rafael Jorba amb professors i estudiants de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna que s’ha fet aquest dijous per interrogar-se sobre la llibertat d’expressió i els seus límits.

Jorba s’ha mostrat partidari de defensar una llibertat d’expressió que respecti les creences i les ideologies dels altres. Ha defensat que no es pot traspassar la línia vermella; una línia que el setmanari satíric Charlie Hebdo, segons Jorba, havia traspassat a través de les seves múltiples caricatures del profeta Mahoma. El periodista ha reconegut que en la seva etapa com a corresponsal a París del diari La Vanguardia, no llegia la revista, tot reconeixent “no dec tenir humor”.

El dret a la llibertat d’expressió és un dret que preval, en termes jurídics, a d’altres drets, per tant, la violència no està justificada, ha explicat Jorba. I ha dit que no s’hagués censurat si fos ninotaire d’algun setmanari satíric perquè que hauria fet allò que pensava que havia de fer: ja no hauria dibuixat certes imatges que traspassen la línia vermella de la llibertat d’expressió.

Ha recordat, també, que els mitjans de comunicació, davant dels fets de París del passat mes de gener, haurien d’haver presentat els casos d’un dels correctors de la revista, d’origen algerià, o el del policia, d’origen marroquí, abatut a terra pels terroristes, o el gest heroic del treballador, procedent de Mali, del supermercat kosher. Els mitjans de comunicació, sobretot els públics, tenen el deure d’explicar bé l’islam. Els mitjans públics, en paraules de Rafael Jorba, “haurien de ser dics de contenció”.

Ha acabat amb les paraules de Kaliayev a l’obra “Els justos”, d’Albert Camus: “ara sé que no hi ha felicitat en l’odi”. La jornada ha estat presentada pel degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Josep Maria Carbonell, que ha introduït Jorba dient que “tres són els periodistes de la vella escola que cal seguir i llegir del diari La Vanguardia: Enric Juliana, Gregorio Moran i Rafael Jorba”.

Articles del Rafael Jorba on parla d’aquestes qüestions:

-“L’islam de les tenebres” 03/01/2015

-“Tots som Charlie” 08/01/2015

-“Allons enfants” 17/01/2015

-“Una doble vara de mesurar?” 24/01/2015

Que ve el llop!” 28/02/2015

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.