Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Curcó -Bisbat de Lleida) El bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, ha presidit aquest 28 de setembre a l'església de sant Pere l'eucaristia de la festa litúrgica del Beat Francesc Castelló, concelebrada per Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització del Beat Francesc; Joan Ramon Ezquerra, director del Secretariat per a les Causes dels Sants i el rector de Sant Pere Jaume Pedrós.

A conseqüència de la crisi sanitària, la celebració ha estat més senzilla i sota mínims, seguint les mesures de prevenció com l'ús de la mascareta i el distanciament entre els fidels. Així, enguany no hi han estat presents els familiars del Beat residents a Saragossa, ni els diversos col·lectius que assisteixen habitualment a la festa del Beat. Tot i això, prop de 60 persones han assistit a la celebració, entre ells una representació de la Delegació de Pastoral de Joves i cantaires de la Coral del Carme que ha solemnitzat l'eucaristia, en la qual s'ha pregat també pels malalts afectats per la pandèmia i per tots aquells lleidatans que han mort d'aquesta malaltia.

El bisbe Giménez en la seva homilia ha dit que era bo celebrar la vida i la mort d'un germà nostre, com ho és el Beat Francesc: "És bo tenir memòria històrica i nosaltres els cristians sempre fem memòria del Crist que ha mort i Ressuscitat. Amb el Beat Francesc fem memòria d'aquell jove màrtir que va morir per no renunciar a la seva fe en Crist. El nostre Francesc és per a nosaltres motiu d'orgull, per què va saber viure amb valentia la seva fe, no va tenir por a perdre la vida i morí perdonant. Va viure les virtuts teologals a la perfecció, va ser mestre en la fe, home de perdó i esperança i lliurat a la caritat. Quan mirem la seva fotografia, veiem a un jove que transmet pau, serenor i perdó. Veiem a un Sant", ha dit.

L'eucaristia ha estat organitzada per la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc, que des de la seva beatificació l'11 de març de 2001 –fa 19 anys- convoca cada 28 de setembre a celebrar la seva festa. Ho fa a l'església de sant Pere, que fou la seva parròquia i que ha esdevingut un memorial de la vida i mort martirial d'aquest jove químic lleidatà. En ella hi té una capella lateral dedicada i una Exposició permanent que evoca el seu testimoni de jove cristià i màrtir.

Mentre ha ressonat el cant dels gojos, el bisbe Giménez i els concelebrants han anat fins a la capella del Beat i han fet una breu inclinació de cap davant la seva fotografia que la presideix com a mostra de veneració i substituint així, simbòlicament, el bes de veneració que els fidels haurien donat a la seva relíquia,.

El cementiri ha acollit l'homenatge als màrtirs de Lleida, una commemoració que s'escau en el 84 aniversari de la mort del jove químic lleidatà el beat Francesc Castelló, ocorreguda la matinada del 29 de setembre de 1936. El primer beatificat va ser Francesc Castelló, l'11 de març de 2001 a Roma, al que han seguit altres 16 beats encapçalats pel bisbe màrtir Salvi Huix, beatificats el 13 d'octubre de 2013, a Tarragona. També hi reposen les restes dels 26 darrers beatificats el 21 d'octubre de 2017 a la Sagrada Família de Barcelona, tots ells religiosos claretians La resta, 169 (138 sacerdots, 1 seminarista i 30 laics) es troben en procés de beatificació iniciat l'any 2006.

Davant la dues plaques commemoratives d'aquests beats i màrtirs, s'han fet diverses pregàries i una ofrena floral. En unes breus paraules, el mercedari Vicente Zamora ha destacat que tots ells van ser forts i valents davant els temps durs de persecució religiosa que els hi va tocar viure, tot donat la vida sense por. I el claretià Josep Vilarrubias s'ha referit a la fossa comuna destacant la seva importància per a Lleida i la seva diòcesi: "Aquest indret és un gran reliquiari i un signe d'unitat dels cristians de Lleida amb tots aquells sacerdots, religiosos i laics que donaren la vida per Crist i els germans".