Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Editorial Claret) El Casal Claret, l’Associació Tapís i l’Editorial Claret presentaran, aquest proper dijous dia 19 de novembre a les 12.00h, ‘Lacta Mama’, un llibre de poemes de Pere Casaldàliga i il·lustracions de Mino Cerezo Barredo. Participaran en l’acte diferents representants de cada entitat així com Lluís Cerarols, delegat del Departament de Cultura de la Generalitat per a la Catalunya Central, qui clourà l’acte. La presentació es podrà seguir per streaming.

El llibre recull un seguit de poemes de Pere Casaldàliga, religiós claretià, escriptor i poeta català, que va viure gran part de la seva vida al Brasil, país on era bisbe de la Prelatura territorial de São Félix, a l'estat de Mato Grosso i que ens va deixar el passat 8 d’agost. Els poemes que apareixen en el llibre volen apropar-nos a aquell “ample Araguaia que ens ve ple de Llobregats, a la garsa blanca, a la gata Geró, als qui habiten i viuen i moren en aquelles terres i aquest ample món; a un petit túmul que hi ha al cementiri Karajà de Sao Félix do Araguaia on hi ha escrita aquesta frase”:

Per descansar
Jo vull només

Aquesta creu de pal
Amb pluja i sol,
Aquests set pams I la resurrecció!

La iniciativa del llibre sorgeix de la mà del Casal Claret, una associació que treballa des de fa anys atenent els col·lectius més desfavorits. Des del 2007 que promouen diferents projectes propis i d’acollida d’iniciatives solidàries. Bona part del llibre ha estat possible gràcies al treball dels nois i noies del Projecte “AKTUA” de l’Associació Tapís, un projecte d’Itineraris Formatius Individualitzats per a l’acompanyament a la inserció sociolaboral de joves d’entre 16 i 25 anys, en situació d’atur, amb nivells formatius baixos i escassa o nul·la experiència laboral. Els itineraris es plantegen a partir d’accions de formació bàsica i transversal, i d’accions d’aprenentatge laboral a partir de tallers de paper reciclat en el qual s’elaboren llibres artesans i altres articles de papereria.

La pintura, els dissenys i els murals de Mino Cerezo, il·lustrador del llibre i claretià, han acompanyat la presència i l’obra de Pere Casaldàliga des de la seva col·laboració a Iris, als anys 60, quan Pere Casaldàliga n’era el director.