Vés al contingut
Catalunya Religió
opus
El bisbe auxiliar David Abadías i Ignasi Pujol, vicari de l'Opus Dei | Opus Dei
Galeria d'imatges

OPUS DEI Al voltant d’un centenar de preveres han participat en les 59es Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura que s’han celebrat el 16 i 17 de gener i s’ha reflexionat sobre el valor del testimoni en la societat d’avui. L'adhesió a Crist i l'experiència personal de trobada amb Déu s’han destacat com a elements fonamentals del testimoniatge. Quatre testimonis de conversió de naturalesa diversa han nodrit la jornada de l'Opus Dei.

David Abadías, bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona, ha parlat del testimoniatge en la història. Ha defensat la tesi que quan es parla de testimoniatge “no existeix una evolució en la història del que podem dir testimoni cristià; no hi ha cap diferència entre el testimoni del segle I i el del segle XXI, en el que és essencial, són el mateix.” Ha definit el testimoni com “el cor vital de l’evangelització, al llarg de tots els segles continuem fent el mateix, amb les nostres paraules i obres portem el missatge, l’anunci del Crist”. En aquest procés és fonamental l’experiència personal de trobada en Crist.

"el testimoni és el cor vital de l’evangelització"

La jornada ha comptat amb quatre testimonis personals de conversió i encontre amb Déu. Loles Freixa ha compartit la seva vivència del maig del 68 francès. Ha explicat que se sent “culpable de ser-ne agent activa i responsable del mal que vam fer, per la qual cosa demano perdó donat que alguns es van preservar de la influència, molts no”. La seva inquietud intel·lectual la va portar a una cerca de la veritat. Com a lectora voraç reconeix que “va fer-me molt bé tot el que vaig llegir, els clàssics, autors cristians... perquè vaig descobrir la presència de Déu en la història, fins que vaig arribar a la Bíblia, que per a mi va ser un gran redescobriment”. Així, a poc a poc, va anar atansant-se de nou a la fe fins a sentir que “ja no estava tan sols en la ment de Déu sinó que estava al seu cor, i va ser com passar de la mort a la vida.”

Yih-Teen Lee, també ha donat el seu testimoni de conversió en una videoconferència des de Taiwan. Actualment és professor de l’IESE Business School. La seva família és de tradició budista. La seva inquietud el va portar a viatjar a Europa per fer un doctorat, concretament a Suïssa, on va tenir els primers contactes amb el cristianisme, descobrint “que la fe cristiana és molt important en la cultura europea”. S’acostà a la Bíblia, més con especialista en cultures que no per fe, i en un moment donat s’adonà que “la fe és un do de Déu i sense la gràcia no puc fer res”. D’allí va anar a Barcelona a l’IESE com a professor i va contactar amb “col·legues, que són catòlics i que desprenen alguna cosa especial, com una llum, i vaig descobrir la capacitat de la fe catòlica de transformar una persona per dins amb profunditat”.

"La Bíblia és una àncora de la veritat"

En la jornada anterior, l’Oriol Jara, guionista de programes d’humor, va compartir el seu procés de conversió en la qual la Bíblia ha estat un element fonamental, un gran descobriment. Segons explicava: “Avui més que mai cal posicionar-se. La Bíblia és una àncora de la veritat, és Paraula de Déu. No desconfieu de vosaltres -va dir dirigint-se als assistents-, de qui sou i de la veritat que esteu defensant.” També afirmava que “als cristians se’ls ha de sacsejar, alguns estan com mers espectadors”.

El segon testimoni del dia 16 va anar a càrrec de Yoshua Carrillo, prevere de la diòcesi de Lleida que va ser ordenat el 4 de novembre de 2023 qui va començar dient que “ha gaudit molt tot recordant el procés de la seva vocació”. Va explicar que en la seva vida no hi ha hagut grans sorpreses, però sí circumstàncies i persones que l’han ajudat a veure què li demana Déu. “L'únic testimoni important és el de Crist reflectit en les persones que ens trobem en la vida”, afirmava. En arribar a Lleida procedent de Mèxic, va trobar en l’Església una família acollidora i això el va ajudar a fer del seu tracte amb Déu un tracte més íntim i després d’anades i vingudes va dir sí a la vocació sacerdotal, perquè “Déu sempre crida i jo li vaig dir sí en la segona oportunitat que em va donar”.

El vicari de l’Opus Dei a Catalunya i Andorra, Ignasi Pujol va inaugurar les 59 Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura on s'ha reflexionat sobre 'Testimonis. Relats de crida i conversió'. En l’eix de totes les intervencions hi ha estat present que el testimoni està i ha d’estar centrat en Crist. “No es pot evangelitzar sense testimoni, què vol dir ser testimoni?” interpel·lava Pujol als participants. I quan es parla de testimoniatge la primera idea és que “en el testimoniatge, l’actor principal és Jesucrist”. En aquest sentit, va recordar unes paraules de sant Josepmaria a Camí que haurien d’esperonar als cristians: "Que busquis Crist: Que trobis Crist: Que estimis Crist".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.