Vés al contingut
Catalunya Religió

(Ateneu Universitari Sant Pacià) Joan Torra és el nou degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC). Substitueix en el càrrec a Joan Planellas, que el passat 4 de maig va ser nomenat arquebisbe metropolità de Tarragona. El cardenal Joan Josep Omella, Gran Canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) –on està integrada la FTC, juntament amb la Facultat de Filosofia de Catalunya i la Facultat Antoni Gaudí-, ha fet públic avui el nomenament.

Joan Torra (Manresa, 1954) és prevere de la diòcesi de Vic des de 1982, de la qual n’ha estat vicari episcopal. Diplomat en Teologia i Ciències Patrístiques a l’Institutum Patristicum Augustinianum, de la Pontificia Universitat Lateranense de Roma (1990), l’any 1987 es va llicenciar en Teologia per la FTC, en l’especialitat de Sistemàtica. En aquesta mateixa Facultat va defensar, el 2017, la seva tesi doctoral en Teologia dogmàtica, amb el títol: "La sacramentalitat de la Pasqua en les cartes 54 i 55 de sant Agustí".

Des del curs 1999-2000, Torra és professor de Patrologia a la FTC, en els cursos institucionals i en el Segon cicle, en l’especialitat de Litúrgia de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (ISLB). També és professor de Patrologia, Litúrgia i Sagraments a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, d’on ha estat director (2004-2008) i a l’ISCREB.

Com a patròleg reconegut, ha participat en congressos i simposis, sovint amb l’aportació de ponències, i ha publicat un bon nombre d’articles en revistes especialitzades. A nivell acadèmic, Torra també ha dirigit moltes tesines i treballs d’especialització de teologia dogmàtica i litúrgia.

Sempre ha combinat aquesta tasca acadèmica amb la pastoral i actualment és rector de diverses parròquies de Torelló.

Una teologia per al món d'avui

En rebre el nomenament, Joan Torra ha agraït la tasca del seu predecessor, Planellas, "que ha deixat el llistó molt alt”; i ha apuntat que l’objectiu d’ara “ha de ser mirar de continuar el bon ritme que de fa temps porta la Facultat, una feina que ha de ser feta de conjunt, amb els consells, sinodalment, amb tothom". També ha tingut paraules d’agraïment pels anys d’estudiant i de professor en una Facultat que li ha facilitat mantenir-se al corrent, continuar formant-se i obrir horitzons de manera contínua.

"Em fa molt respecte el compromís de ser degà i miraré d’aprendre’n –ha afegit-; al cap i a la fi, penso que es tracta d’ajudar a què tots puguem fer el que correspon a la Facultat i ens trobem còmodes en l’objectiu de ser un lloc de pensament i d’ensenyament de la teologia de cara a tenir permanentment a punt aquesta 'paraula de Déu i sobre Déu' que sigui significativa per a la vida de les persones del nostre món d’avui, en el nostre context".

"Aquesta ha de ser la missió de la Facultat de Teologia, el que se n’espera, el que li confia l’Església de casa nostra", ha conclòs el nou degà de la FTC.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.