Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Els Jesuïtes a Catalunya i la Fundació Jesuïtes educació han anunciat en un comunicat que han iniciat la revisió dels possibles casos d’abusos que hagi pogut succeir en les seves escoles en el passat. Concretament, es farà “una investigació més sistemàtica dels possibles casos d'abusos sobre menors i conductes impròpies que en el passat -remuntant-nos fins els anys 60”. Aquesta decisió s’emmarca en la “preocupa la necessitat d'assegurar una memòria fidel i honesta del passat, i de respondre a possibles víctimes”.

La nota remarca que “que les nostres escoles en el present són espais segurs” i que des fa anys es “treballa per la protecció dels menors”. Com a exemple expliquen que, com en altres escoles, els centres dels jesuïtes estan duent a terme programes de formació i que “amb la col.laboració de la fundació Vicki Bernadet, realitzem tallers per a famílies i alumnes i impartim formació als educadors per prevenir, detectar i gestionar casos d'abusos o conductes impròpies”. Alhora, les escoles “es regeixen pel protocol que estableix el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya”.

Els jesuïtes es comprometen a fer públics els “resultats d'aquesta investigació sempre respectant la voluntat de les víctimes i el dret a la presumpció d'innocència de les persones”. Alhora recorden “la nostra voluntat d'acompanyar totes les víctimes i persones afectades” i que des fa temps tenen obert “el correu escoltar@fje.edu perquè ens facin arribar qualsevol informació o inquietud sobre aquesta qüestió”.

La nota explica que les publicacions en premsa d’alguns casos passats, refermen el convenciment que “la tolerància zero davant els abusos és inqüestionable per nosaltres.” Concretament, recentment ara s’ha tornat a publicar un cas d’abusos de principis del 90 a l’escola de Sarrià que ja va ser jutjat en el seu moment.

Aquest és el comunicat conjunt dels Jesuïtes a Catalunya i la Fundació titular de les seves escoles a Catalunya.

 

Comunicat de la Companyia de Jesús i de la Fundació Jesuïtes Educació

La Companyia de Jesús i Jesuïtes Educació, arran de les últimes publicacions en premsa sobre casos d'abusos a menors en el passat, volem fer arribar a la comunitat educativa i l'opinió pública la següent informació:

Des de fa anys som conscients de la necessitat d'un treball explícit per generar una cultura de protecció cap a menors i persones vulnerables a les nostres institucions. La tolerància zero davant els abusos, promoguda des de moltes instàncies de la societat i de l'Església en els últims temps, és inqüestionable per nosaltres.

Fruit d'aquesta preocupació, des del 2008 les escoles de Jesuïtes Educació estan duent a terme programes de formació i prevenció per a totes les nostres comunitats educatives. Amb la col.laboració de la fundació Vicki Bernadet, realitzem tallers per a famílies i alumnes i impartim formació als educadors per prevenir, detectar i gestionar casos d'abusos o conductes impròpies. Els nostres centres es regeixen pel protocol que estableix el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

Aquest treball ens dona la convicció que les nostres escoles en el present són espais segurs, en els quals es prenen mesures i s'implementen tots els programes al nostre abast per treballar per la protecció dels menors.

No obstant això, som conscients que encara hi ha una assignatura pendent en la investigació del passat. La recerca d'informació sobre algun cas ja conegut, ens mostra que necessitem sistematitzar la informació que hi pugui haver. Ens preocupa la necessitat d'assegurar una memòria fidel i honesta del passat, i de respondre a possibles víctimes. Moguts per aquesta mateixa preocupació hem decidit emprendre una investigació més sistemàtica dels possibles casos d'abusos sobre menors i conductes impròpies que en el passat -remuntant-nos fins els anys 60- hagin pogut succeir en els centres educatius de Jesuïtes Educació. Informarem dels resultats d'aquesta investigació sempre respectant la voluntat de les víctimes i el dret a la presumpció d'innocència de les persones.

Reconeixent que en ocasions la gestió d'aquests casos ha pogut ser deficient, o les mesures preses han pogut ser incompletes, demanem perdó, en primer lloc a les víctimes, i a les seves famílies, lamentem no haver estat sempre a l'altura de la confiança dipositada en els nostres centres, i manifestem la nostra voluntat de donar llum als casos que requereixin encara clarificació.

Un cop més, reiterem el nostre suport i la nostra voluntat d'acompanyar totes les víctimes i persones afectades, i recordem que tenim a la seva disposició el correu escoltar@fje.edu perquè ens facin arribar qualsevol informació o inquietud sobre aquesta qüestió.

Expressem la nostra voluntat de ser transparents i el nostre pesar pel dolor que aquests casos han pogut provocar en les vides d'algunes persones que haurien d'haver estat protegides i segures en els nostres centres. Esperem que aquest procés ens ajudi a aclarir situacions del passat i a aprendre per al present i el futur.

Una salutació cordial i agraïts per la confiança que ens seguiu manifestant.

Llorenç Puig. Delegat del provincial Jesuïtes a Catalunya

Enric Masllorens. Director general Jesuïtes Educació

 

Barcelona, 13 de desembre de 2018