Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) L'Institut de Teologia Fonamental (ITF) de Sant Cugat del Vallès oferirà, a partir del curs 2019-20 la llicenciatura en teologia fonamental a la ciutat de Barcelona. Els cursos i seminaris de llicència es faran a la seu de la Companyia de Jesús a Catalunya situada al carrer Roger de Llúria, 13. 

El director de l'ITF, el jesuïta Jaume Flaquer, ha explicat que amb aquest canvi s'apropa l'ITF a altres institucions de formació teològica com són la Facultat de Teologia de Catalunya i el centre d'estudis Cristianisme i Justícia, amb el que compartirà aules. D'aquesta manera es facilita i es potencia el treball conjunt i en xarxa amb aquestes entitats. D'altra banda, la nova ubicació pot facilitar també l'accés a les persones que vulguin cursar aquests estudis, oferint-los en un espai ben comunicat al centre de Barcelona. 

I fruit de la col·laboració amb Cristianisme i Justícia, aquest curs els dos centres oferiran conjuntament els "dissabtes teològics", que consisteixen en quatre matins de dissabte per aprofundir en qüestions teològiques rellevants. 

L'ITF ha publicat ja el seu programa per al curs 2019-20 amb aquest canvi d'ubicació com a principal novetat. Els cursos de formació permanent es seguirant oferint, però a la seu del Centre Borja de Sant Cugat del Vallès, com fins ara i s'adrecen a totes les persones interessades en la reflexió actualitzada sobre la fe cristiana en les seves dimensions més personals i compromeses.

Una teologia en diàleg amb la humanitat 

El programa d'estudis de l'ITF, tant de la llicenciatura com de la formació permanent, inclou els reptes actuals d'una fe cristiana en diàleg amb el món d'avui. La teologia fonamental és aquella que va als fonaments i les arrels de la fe, i que està sempre en diàleg amb la humanitat. És per això que s'estudien tot aquells punts de la teologia que tenen a veure amb el diàleg amb els altres: amb l'ateisme, amb la filosofia, amb les altres religions... Segons Flaquer, "enllaça molt amb l'espiritualitat de la Companyia de Jesús, que ens demana estar situats als marges de l'Església, aquells marges on es dialoga amb els que no en formen part". 

Un centre amb llarga trajectòria

L'Institut de Teologia Fonamental va començar la seva activitat docent com a tal el curs 1984-85, però el seu origen es remunta a l'any 1949, quan les Facultats Eclesiàstiques de Filosofia i Teologia de la Companyia de Jesús es van instal·lar a Sant Cugat, després d'haver tingut la seva seu al Col·legi de Sant Ignasi de Sarrià (Barcelona) i anteriorment a Tortosa.

Va ser amb la remodelació de la Facultat de Teologia de Barcelona que s'inicià l'any 1980 i s'aprovà el 1983, que es creà l'actual Institut de Teologia Fonamental, amb seu al Centre Borja de Sant Cugat. És un centre acadèmic erigit per la Santa Seu i encomanat a la Companyia de Jesús. Com a centre de la Facultat de Teologia de Catalunya, forma part de l'Ateneu Universitari Sant Pacià.

Consulteu el programa 2019-20.