Vés al contingut
Catalunya Religió
iqs-exposicio-emprenedoria
Fotografia: IQS.

IQS "Quina és la fórmula magistral de l'emprenedoria?". Aquesta és la pregunta a la qual ha volgut donar resposta l'Institut Químic de Sarrià (IQS) amb una exposició oberta al públic fins a març per fer valdre els 110 anys d'emprenedoria de la institució universitària. L'exposició 'La fórmula magistral de l'emprenedoria: 110 anys d'emprenedoria' visualitza els valors necessaris per trobar la fórmula perfecta per emprendre.

“Des de 1916, IQS ha estat centre universitari de referència, i entre l'alumnat, la creació de noves empreses ha estat una constant”, assegura l'Ignitier d’IQS Tech Factory Jordi Arbusà. En els últims vint anys, la creació de noves empreses per part de persones graduades d'IQS ha estat exponencial, i en disciplines més diverses per les 24 titulacions que imparteix. Tot i això, durant la segona meitat de s. XX el centre universitari ja va contribuir clarament a posicionar la potent indústria química i farmacèutica catalana a tot el món.

En la mateixa línia s'expressa la Manager d'IQS Tech Factory Roser Grau: “És un fet que l'esperit emprenedor forma part de l'ADN de la institució universitària des de la seva creació i l'exposició així ho demostra". Grau parla de la manera com s'ha format des de l'IQS: "La clau resideix en fer de cada alumne una persona altament proactiva.”

La mitjana d'ingressos per empresa emergent IQS és de 2,3 M€

L'estudi de les 400 iniciatives empresarials mostra que actualment passen menys anys des de la graduació de l'emprenedor a la creació de la seva primera empresa: “gairebé el 40% de les iniciatives establertes en el s. XXI s'han creat entre l'any de graduació i els cinc posteriors, rebaixant la mitjana de 12 a 10 anys”, afirma Arbusà.

Quant a la radiografia de les empreses generades per membres d'IQS, la grandària de l'empresa ha crescut en l'última època, on el 46% té més de 50 persones en plantilla, amb una mitjana de 15 professionals per empresa.

La mitjana d'ingressos per empresa emergent IQS és de 2,3 M€; han augmentat significativament les MedTech tant en sector devices com en sector pharma i tota empresa relacionada amb les TIC, en detriment de les empreses de compravenda i distribució.

En aquest sentit, Grau explica que un element diferenciador clau del centre universitari i d'IQS Tech Factory, enfront d'altres unitats d'emprenedoria, és disposar de talent procedent de les dues schools d'IQS: Engineering i Management: “La nostra voluntat és fomentar encara més la creació de ‘projectes mixtos’ on es combini el management i la innovació tecnològica entre l'alumnat”.

Innovació i emprenedoria, l'aposta d'IQS per a l'èxit professional

La mostra s'estructura a través d'un enginyós símil entre la química i l'emprenedoria. Des de l'IQS expliquen que "l'iniciador en una reacció química seria l'impuls inicial que necessita una persona emprenedora per a posar en marxa el projecte empresarial". "Els acceleradors químics vindrien a ser les persones, no sols de la iniciativa emprenedora, sinó també les que estan relacionades de manera directa o indirecta" concreten des de la institució. I, finalment, també diuen des de l'Institut: "els reactius químics serien, seguint amb la comparativa, els paràmetres clau en el desenvolupament de l'activitat a l'empresa".

La secció 'Temps' mostra l'evolució dels projectes emprenedors d'IQS i com han sabut aprofitar les oportunitats segons el context socioeconòmic. Ja sigui l'inici de la democràcia després de la dictadura, o els anys previs a esdeveniments esportius com el Mundial de Futbol o els Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

"Les iniciatives formen part de l'objectiu actual d'IQS Tech Factory: continuar detectant tot el talent IQS"

El públic visitant pot interactuar amb l'exposició a través d'una dinàmica on indicar el grau de prioritat dels criteris d'innovació, retorn econòmic, sostenibilitat i impacte social, a l'hora de crear una empresa.

En el marc de la inauguració de l'exhibició s'ha celebrat una IQS Tech Factory Talk sobre NNERGIX. Aquesta empresa emergent va ser creada per l'antic alumne d'Enginyeria Industrial Ramon Molera, qui va exposar en primera persona com és el cercle complet d'un emprenedor: des de la idea fins a la venda de l'empresa.

"Aquestes iniciatives formen part de l'objectiu actual d'IQS Tech Factory: continuar detectant tot el talent IQS, a més de ser la plataforma ideal perquè puguin fer realitat el seu projecte”, resumeix Grau.

L'exposició ha estat realitzada gràcies a la Tesi Doctoral de la doctora Núria Vallmitjana, l'equip de Tech Factory, Domestic Data Streamers i AIQS Alumni. A més d'estar comissariada per Biblioteca, Campus Life i el departament de Comunicació i Màrqueting d'IQS.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.