Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) La Fundació Pere Tarrés i la Fundació DiR posen en marxa un taller de ioga per a millorar el benestar dels infants que viuen en situació de vulnerabilitat social. Les problemàtiques socials i econòmiques del seu context els provoca, sovint, dificultats a l’hora de canalitzar les seves emocions i de gestionar les relacions amb la família i companys. Per aquest motiu, la pràctica de ioga els permet tenir un espai de relaxació i calma per connectar amb el seu interior i descarregar tensions, esdevenint una eina de millora de la salut física i emocional.

Cada dilluns a la tarda una quinzena de nens i nenes d’entre 6 i 7 anys es reuneixen al Centre Socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés. Amb molta paciència i dedicació la Bàrbara Maggiora, instructora de ioga de YogaOne by DiR, ha aconseguit captar l’atenció dels infants, que fins i tot han arribat a memoritzar les diferents postures importants del ioga. La professora adapta el ioga al perfil dels participants i per anar variant les posicions els explica contes on s’imaginen certs escenaris estimulants, com per exemple la imitació d’animals. “Amb ioga busquem que es trobin a ells mateixos i ensenyar-los a respirar. Ho fem com si fos un joc. Agafem una pilota i la fem rodolar inspirant i expirant aire. A través del joc aprenen a obrir els pulmons”, explica Maggiora.

Després de berenar, els nens col·loquen les màrfegues al terra de la sala polivalent fent una rotllana. La cançó ‘Mi pequeña luz’ dóna el tret de sortida a la sessió que té una durada d’una hora. A través de les dinàmiques proposades per la instructora, els nens i nenes proven de fer algunes de les figures tradicionals del ioga com la muntanya, el gos o la cobra, entre altres. Aquest tipus de taller aporta diferents beneficis als infants en risc d’exclusió social: estimula la seva creativitat i fomenta la imaginació; treballen les diferents parts del cos i n’aprenen la forma; connectem amb ells mateixos; els aporta benestar i tranquil·litat a la vegada que es diverteixen i s’entretenen.

Una eina positiva en l’etapa de creixement

El ioga és una eina positiva en l’etapa de creixement i una disciplina molt idònia per a connectar amb els infants, enfortir les relacions i aconseguir un intercanvi d’informació i/o sensacions. És el segon any consecutiu que el Centre Socioeducatiu Poblenou incorpora el taller de ioga en el pla d’activitats setmanals. “Nosaltres tenim una línia de treball que és les competències personals i socials. El Ioga engloba aquesta línia. Permet un espai on aquests nens poden reflexionar sobre ells mateixos una hora a la setmana”, explica Cristina López, coordinadora del centre socioeducatiu Poblenou. López afegeix que els infants del centre porten a sobre una càrrega, metafòricament ‘una motxilla’, que no és seva sinó dels adults que conviuen amb ells i que el principal objectiu del taller és aconseguir que els nens entenguin aquestes situacions: “Són infants que els costa comunicar-se. Se’ls ensenya a pensar, a gestionar les emocions, a escoltar-se que és una part molt important del desenvolupament de l’infant. És una cadena: és important saber escoltar-se per després saber dir com em sento i acabar sent una persona amb unes competències socials i emocionals positives”.

Si es comparen les primeres sessions i les actuals, s’aprecia una notable evolució pel que fa al comportament de l’infant: “Notem millores. A les primeres sessions tenen poca paciència dins l’aula, no saben estar amb silenci perquè el silenci vol dir pensar i això implica trobar-se amb situacions que no els venen de gust, se’ls remouen sentiments però poc a poc els nens paren més atenció, es concentren més fàcilment i aconsegueixen aguantar tota la durada de la classe”, diu López. Aquest disciplina ajuda als infants a treure el millor d’ells mateixos amb concentració, tranquil·litat i estimulant la confiança.

El ioga no té edat i aporta beneficis a tots els col·lectius. Així ho demostra aquest projecte social impulsat per la Fundació Pere Tarrés i la Fundació DiR. En vista de la bona acollida les dues entitats no descarten incorporar la iniciativa en altres centres socioeducatius.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.