Vés al contingut
2 Catalunya Religió dg. 20/10/2019
Galeria d'imatges

(Unió de Religiosos de Catalunya) El punt principal de l'assemblea de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) ha estat definir les diferents parts en què s’organitzarà el “Fòrum de la Vida Religiosa a Catalunya” i concretar els aspectes més destacats i objectius de la proposta. La convocatòria coincideix amb esdeveniments d'especial rellevància: la celebració del 25è aniversari del Congrés de la Vida Religiosa de Catalunya i el 40 aniversari de la constitució de la URC (29 d’abril de 1980). A més, coincidirà amb el 25è aniversari del Concili Provincial Tarraconense. Amb el Fòrum es pretén renovar l’impuls que van representar aquestes iniciatives destacades en la vida religiosa. Aquesta 81ena Assemblea General de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), l’entitat que agrupa les congregacions i instituts de vida consagrada que treballen a Catalunya, ha tingut lloc a Salesianes – Torre Gironella de Barcelona on s’han reunit superiores i superiors generals, superiores i superiors provincials, abadesses i abats, priores i priors, delegades i delegats, delegats episcopals de Vida Consagrada.

El projecte presentat a l’assemblea planteja que sigui una trobada organitzada en diferents etapes que es desplegaran els propers mesos.

En l’assemblea s’ha insistit en la necessitat de motivar la participació de tots els religiosos i religioses presents a Catalunya. També ha de ser una oportunitat per donar a conèixer més la singularitat de la vida religiosa, per implicar-hi les persones que participen en les obres impulsades pels religiosos, i per escoltar les demandes que els fan la resta de les comunitats eclesials i la societat. S’ha proposat també concretar el treball amb alguna iniciativa visible i promoguda conjuntament per diverses congregacions i que respongui a les demandes que es fan a la vida religiosa.

La Primera Fase, amb el lema “Escoltar”, respon al primer objectiu del Fòrum: “La vida religiosa a l’escolta”. Aquest període es farà en l’àmbit de les comunitats religioses aprofundint en l’escolta a Déu, a través de la pregària, l’entorn i entre els mateixos membres de les comunitats. Es tracta de “fomentar una obertura del cor per acollir tots els missatges que se’ns facin arribar i discernir quins porten l’impuls de l’Esperit”. 

“Discernir”, amb l’objectiu de “La vida religiosa oberta al discerniment”, serà la segona etapa. Es proposa concretar en allò que toqui més de prop la vida religiosa. En aquest cas, l’àmbit serà intercomunitari i intercongregacional, per compartir les propostes entre les diverses comunitats i congregacions religioses. Per això, es potenciaran les trobades de religiosos i religioses de diverses comunitats que estan en un mateix territori, com les que ja es realitzen en alguns llocs.

La tercera Fase, “Respondre”, ordenarà els continguts generats, i la quarta, “Posar-se en camí” s’orientarà cap a compartir i difondre les orientacions fruït d’aquest treball. Tot el treball tindrà com a lema de referència “La mirada fixa en Jesús” com a fonament de tota l’activitat de la vida religiosa.

 

Situació a Catalunya

En el discurs d’inici de l’Assemblea, el president de la URC, el caputxí Eduard Rey ha repassat algunes de les activitats i projectes dels darrers mesos, destacant la celebració dels 500 números de l’informatiu setmanal de la URC, l’Horeb.

Rey s’ha referit a la situació política de Catalunya i l’aportació que hi poden fer els religiosos. Ha senyalant que “enmig de tant de soroll, enmig de tantes persones d'una i altra banda disposades a escoltar només els qui pensen com elles i alimenten els propis ressentiments, el que és profètic de debò és el silenci, no qualsevol silenci, sinó el que intenta escoltar l'altre, també el qui no està d'acord amb les pròpies postures, i mira de posar-se en la seva pell”. També ha destacat que aquesta és una de les lectures del comunicat que va fer públic dilluns la Conferència Episcopal Tarraconense: “Han sabut buscar una paraula de consens, que possiblement no expressa al cent per cent el que pensa o sent cap d'ells, en una actitud d'escolta mútua i d'atenció compartida a les sensibilitats contraposades que hi ha entre els ciutadans i entre els propis fidels de l'Església”.

D’altra banda Rey s’ha referit a la crisi europea dels refugiats, en la que també “els religiosos hi hem estat i hi som, en iniciatives pròpies o col·laborant amb altres” però “cal que ens examinem constantment sobre com hi podem ser encara més. Europa es juga la seva qualitat humana en gran mesura en la generositat o la mesquinesa que mostrem amb els qui fugen de guerres, fams i altres adversitats i se'ns acosten atrets pel benestar que nosaltres fruïm, i del qual ens mostrarem indignes si no el sabem compartir”.

 

Reelecció d’un vocal de la Junta de l’URC

En la 81ena Assemblea General de la Unió de Religiosos de Catalunya també s’ha reelegit a Eduard Pini, provincial de l’Escola Pia de Catalunya, com a vocal de la Junta, que havia finalitzat el seu mandat de quatre anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.