Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Escola Pia - La Plega de l’Arxiu) Entre els materials que conserva l'Arxiu Provincial de l'Escola Pia de Catalunya n'hi ha que no poden ser visualitzats a simple vista, sinó que requeresquen una mediació tecnològica que avui és obsoleta: diapositives, vídeos, films i microfilms, cintes magnetofòniques i casettes. Actualment el mitjà per a recuperar-los és la digitalització, que permet veure o escoltar el contingut canviant el suport d'analògic a digital.

El març de 2018 a l'Arxiu Provincial va proposar la conversió digital de part del fons de pel·lícules cinematogràfiques que creia que tenia un interès rellevant a causa del valor informatiu de la imatge. S'ha fet una selecció tenint en compte l'interès històric i informatiu, excloent els films de provinença no escolàpia: els films antigament anomenats "filminas" que foren produïts per a ser projectats a classe com a suport dels ensenyaments de religió i geografia (sobre tot de Amics del Catecisme i de Don Bosco), dels quals n'hi ha un nombre considerable, els dibuixos animats i altres films didàctics o extraescolars.

Quotidianitat i educació

En total s'han digitalitzat 62 rotlles que comprenen un espai temporal aproximat entre 1962 i 1981. Les pel·lícules desvetllen per una banda episodis de vida escolar de diverses escoles, de colònies escolars i a Pineta i del Centre Escolapi de Muntanya. Per altra banda, hi ha un grup de filmacions de les missions escolàpies al Senegal, de mitjans dels anys setanta.

Pel que fa a la qualitat s'hi poden trobar dos tipus de films. En primer lloc els més antics, uns documentals de realització professional encarregats per l'Escola Pia per a deixar testimoni d'esdeveniments especials. Són els Jocs Esportius Escolapis,(1rs., 1962, a Mataró: F075; 3rs.,1964, a Sabadell: F073; i 4ts., 1965, a Vilanova i Sitges. F072) i la commemoració del 225 aniversari de l'Escola Pia Santa Anna, a Mataró 1963: F074. També hi ha uns films de qualitat tècnica una mica més inferior però amb la mateixa voluntat documental, són els films de la descripció del barri de Mina-Pekin (F053) i el calassanciat d'Alella (F055 i F056), produïts segurament amb la intenció propagandística de cercar vocacions fora de Catalunya i per això el text és en castellà. La veu que se sent enregistrada és del pare Josep Almirall.

L'obra de Lluís Boronat

Els altres són films de caràcter més casolà, filmats majoritàriament per l'escolapi Lluís Boronat en les seves diferents destinacions entre els anys seixanta i setanta. Mostren diverses activitats protagonitzades per escolapis o alumnes i exalumnes, colònies i trobades escoltes. També enregistrà diverses imatges de les estades a Saint Papoul i al Senegal als anys 60 i 70.

Per la seva importància històrica destaquem els reportatges ja remarcats prèviament del barri de La Mina quan era un barri de barraques (abans de 1969) i les visions dels Jocs Esportius Escolapis (1962-1965) i el calassanciat d'Alella (abans de 1967), la vestició religiosa d'uns novicis a Moià (1967) i especialment per a l'Escola Pia, la festa d'inauguració de la casa de Claverol (1973) i les imatges del Capítol Provincial de 1976 celebrat a Sarrià.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.