Vés al contingut
Catalunya Religió

(Escola Pia) L’autor Joan Garcia del Muro Solans és filòsof i professor de la Universitat Ramon Lllull. Enguany, el jurat també ha concedit un accèssit a ‘Ball rodó disposen’, un treball de Pompili Massa i Pujol. Aquest guardó, que atorga des de fa 24 anys la Fundació Joan Profitós, vinculada a l’Escola Pia de Catalunya, s’entrega en el marc de la Nit de Santa Llúcia. Enguany s’ha celebrat divendres 13 de desembre a Manresa.

La Generació Easy o l’educació en l’era del buit

Aquest treball és ”escrit des de la convicció que és responsabilitat de la pedagogia determinar, en gran mesura, si una societat és lliure o servil. I contra tot pronòstic sembla que el gran buit que caracteritza la cultura easy no ens ajuda, precisament a ser lliures”.

Per a Joan Garcia del Muro, l’autor, “és innegable que el progrés ens ha facilitat la vida, ens l’ha fet molt més cómoda. Comoditat si, però amb els seus clarobscurs. L’objectiu d’aquest llibre no és tant desenvolupar una descripció de caire sociològic o antropològic dels trets distintius d’allò que hem anomenat generació easy, com apropar-se una mica al rerefons pedagògic de tot plegat. Reflexionar a l’entorn del desprestigi del procés educatiu. Posar de manifest alguns aspectes d’una cultura del no esforç que sota l’aparença plàcida d’un frívol exteticisme, ha abdicat d’intentar fonamentar l’educació de les noves generacions en grans principis morals, aspectes que no deixen de ser inquietants. Aspectes que afecten la pròpia dignitat personal”.

Quina és la generació easy? Per aquest filòsof, “podríem qualificar-la com la generació de la gespa artificial. Vols tenir gespa al jardí però no estàs disposat a asumir tots els esforços necessaris per a aconseguir-ho. (…) O el cas dels llibrets d’autoajuda, aquesta mena de manuals de vida tan típicament anglosaxons que omplen, cada cop més, les taules i prestatges de les nostres llibreries. Ja no es tracta, com sempre havia estat, d’enfrontar-te obertament als problemas, analitzar-los seriosament, esforçar-te i trovar la teva pròpia manera de superar-los. El que ara demanem és la solución en una píndola que es pugui adquirir ja acabada, tancada i llesta per a consumir. En comptes d’instrospecció, el que faig és anar a l’índex del llibret i buscar la pàgina on em diuen com he d’actuar en el cas que m’ocupa”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.