Vés al contingut
Catalunya Religió
gegants-museu-diocesa
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

Arquebisbat de Barcelona 'Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus' és la nova exposició del Museu Diocesà de Barcelona, que posa l’accent en la relació que els gegants han tingut amb la festa de Corpus, especialment amb la processó.

Seguint amb la línia encetada l’any 2020 de vincular una exposició divulgativa amb la programació cultural de la festa del Corpus de la ciutat, la mostra d’enguany es presenta amb uns objectius molt definits. D'una banda, el Museu Diocesà de Barcelona vol aprofundir en el coneixement de la festa del Corpus, dels elements que hi participen i del seu protocol. Enguany posant la mirada en els gegants.

En aquest sentit, el museu donarà a conèixer aspectes singulars dels gegants de la ciutat i de les parròquies poc coneguts per la ciutadania en general. També es busca valorar els diferents significats dels elements festius que han participat i participen en la processó del Corpus de Barcelona.

El Corpus a Barcelona va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2021 i l'exposició vol contribuir a la protecció i divulgació de la festa

Per aconseguir-ho els curadors de l’exposició Nil Rider, Nico Alonso i Amadeu Carbó han plantejat un discurs expositiu  a partir de sis idees principals: la festa del Corpus i els gegants; la funció dels gegants a la processó del Corpus; l’octava de Corpus a Barcelona; la despesa generada pels gegants; la vigília, la passada i les autoritats; i els gegants processionals i festius en un món secularitzat.

L’exposició compta amb peces d’alt interès com els gegants originals del Pi i els gegants del Carnaval, coneguts també com del Born o vells de la Casa de la Caritat que lluiran el vestuari amb què concorrien a la processó. Tot plegat acompanyat d’imatges amb valor documental, algunes totalment inèdites procedents d’arxius i col·leccions públiques i privades.

600 anys de la primera referència documental d'uns gegants processionals

La festa del Corpus a Barcelona va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2021. Per això 'Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus' vol contribuir a la protecció, promoció i divulgació de la festa, tal com demana el decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya en l’article 18.

Aquesta iniciativa del Museu Diocesà de Barcelona, l’arquebisbat de Barcelona, i la catedral de Barcelona, s’emmarca en la celebració dels 600 anys de la primera referència documental d’uns gegants processionals o festius a Barcelona i a Europa, i ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’exposició 'Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus' complementa la mostra permanent 'Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus' ubicada a la planta superior de la Casa de l’Almoina.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.