Vés al contingut
Catalunya Religió
lacaixa-premis-innovacio
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Fundació "la Caixa" 'Alella, poble cuidador', 'SOS Mentoring' i 'Hostatgeria Social Sagrada Família' són els tres projectes catalans que formen part dels guanyadors dels Premis Fundació ”la Caixa” a la Innovació Social 2022. El jurat ha reconegut la visió transformadora de 10 iniciatives i els 2 accèssits guardonats de tot l’Estat, que responen a reptes emergents de la societat en àmbits com la salut mental dels joves, la solitud no desitjada, el sensellarisme, la discapacitat, l’exclusió social, la regeneració urbana de barris degradats, l’ocupabilitat, l’oci inclusiu i l’escola rural.

Cadascuna de les 10 iniciatives premiades rebrà 15.000 euros, i els 2 accèssits, 5.000 euros. Aquestes quantitats se sumen a la dotació que ja havien rebut per a desenvolupar les seves respectives iniciatives a través de les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa”.

La cerimònia de lliurament dels premis, celebrada al CaixaForum Madrid, ha estat presidida pel secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez; el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán; i el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

"Amb aquests premis destaquem, un any més, la nostra aposta per la innovació social com a eina fonamental per afrontar les desigualtats i els reptes emergents als quals s’enfronta la societat", ha assegurat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán. Per a la fundació, els 12 projectes guardonats són "un clar exemple d’aquest potencial". En tots els casos n'han valorat la seva visió transformadora i l’eficiència de les solucions creatives que proposen.

Visió comunitària i emprenedora i un enfocament integral

A l’acte hi han estat presents representants de tots els projectes guardonats, entre els quals també hi havia els tres projectes catalans: la iniciativa 'Alella, poble acollidor' de la Fundació Sant Francesc d’Assís, que ha creat una xarxa comunitària per a l’atenció de veïns en situació de solitud no desitjada, en final de vida i amb malalties cròniques; el servei de mentoria per a autònoms i empresaris 'SOS Mentoring', de la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya; i l’'Hostatgeria Social Sagrada Família' de l’Associació Emaús Rural d’Acció Social de Lleida, premiada per la seva acció comunitària contra l’exclusió social i el sensellarisme.

Del projecte 'Alella, poble acollidor', el jurat ha reconegut la seva visió comunitària. "Des del primer moment, hem volgut que el projecte es pugui replicar a altres municipis perquè puguem avançar en la construcció d'una xarxa comunitària a tot Espanya", sosté Àlex Prats, un dels impulsors de la iniciativa.

El jurat ha reconegut 'SOS Mentoring' per la seva visió emprenedora. "El meu mentor, l’Albert, va arribar en un moment en el qual no sabia si seguir amb el meu negoci o tancar-lo. Jo ho veia tot molt negre i ell em va ajudar a fer un canvi”, explica Mohamed Boutalis, propietari d'una botiga de souvenirs que amb la pandèmia va reorientar el seu negoci cap a la venda de joguines de fusta gràcies a la mentoría d'Albert Paguera, un dels 724 empresaris voluntaris que participen en el programa SOS Mentoring.

Finalment, de l''Hostatgeria Social Sagrada Família' s'ha reconegut l’enfocament integral del projecte. "Volem crear un espai que afavoreixi l'ajuda mútua, el creixement personal i que pugui donar seguretat a les persones per afrontar el seu futur", sosté la Conchi Plaza, responsable del projecte que ha atès 35 persones sense llar i en risc d'exclusió. Una d'elles, Jesús Artacho, explica: "Vaig arribar buscant tranquil·litat per treure’m els vicis que tenia. Aquí em van oferir una família i suport. Em sento part del projecte”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.