Vés al contingut
Catalunya Religió

(La Caixa) L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han presentat avui un nou projecte, MOM: Pla d’Innovació per a la Nutrició Infantil. Amb una aportació d’un milió d’euros, té com a objectiu reduir la mortalitat infantil als camps de refugiats d’Etiòpia a través de la millora tant de les condicions nutricionals dels infants menors de 5 anys, com dels hàbits diaris i els coneixements de salut i cura de les mares.

En els últims quinze anys, l’ACNUR ha tingut el suport de la Fundació Bancària ”la Caixa” en 14 projectes al Sudan del Sud, el Txad, Síria i països veïns, i Etiòpia, entre d’altres, fins a convertir-se en un dels seus aliats estratègics més significants. Gràcies a la contribució econòmica de 2,5 milions del grup, gairebé un milió de refugiats s’han pogut beneficiar de projectes d’educació, millora nutricional i assistència en emergències. La implicació del grup en la situació per la qual passen els refugiats, especialment en situacions d’emergències a les quals l’organització s’enfronta, és exemplar, involucrant-hi en tot moment la seva comunitat amb campanyes de sensibilització que donen veu als refugiats.

Es calcula que el 80 % de la població refugiada són dones i infants. Per això, l’ACNUR i la Fundació Bancària ”la Caixa” s’han proposat abordar un dels problemes més greus a què s’enfronten quan arriben als camps de refugiats: la malnutrició infantil.

En el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS), el Global Nutrition Report de l’any 2016 afirma que la desnutrició afecta un de cada tres éssers humans. Aquesta xifra es multiplica en situacions d’emergència, cosa que fa que les taxes de mortalitat puguin arribar a ser fins a 70 vegades superiors. Més concretament, en el cas dels infants menors de 5 anys, els factors relacionats amb la nutrició són els que contribueixen a prop del 45 % de les morts fins a aquesta edat.

Precisament, la nutrició en els primers 1.000 dies d’un infant, des de la seva concepció fins als 2 anys, té conseqüències duradores i irreversibles per a tota la seva vida. Per això, i després d’una dècada en la qual les dues institucions han treballat juntes en diferents projectes, l’ACNUR i la Fundació Bancària ”la Caixa” es tornen a unir per atendre mares embarassades i nadons. La innovació del projecte MOM respon a dos aspectes: el tecnològic i el metodològic.

Des del punt de vista tecnològic, es combinen diferents aplicacions, com per exemple la posada en marxa d’un registre digital dels refugiats, que millora la rapidesa en la distribució d’aliments entre les dones i els infants.

Pel que fa a la metodologia, el projecte és innovador pel fet de prestar una atenció integral a tots els aspectes que influeixen en la salut i l’alimentació de l’infant. Així, amb la nutrició com a pilar bàsic, es dona resposta al conjunt de necessitats, per millorar les seves vides i ajudar-los a ser autosuficients.

«La salut global és una de les prioritats principals en cooperació internacional per a la Fundació Bancària ”la Caixa”. Com a societat, no ens podem permetre les conseqüències irreversibles de la malnutrició a edats primerenques: privar els infants de l’accés a una alimentació suficient i adequada impedeix un desenvolupament complet, físic i emocional, i els deixa en risc d’exclusió la resta de la seva vida. I les persones refugiades són les més vulnerables. La malnutrició és previsible i s’ha de tractar de manera integral», ha dit Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Pel seu costat, Filippo Grandi ha afegit: “Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Bancària ”la Caixa”, ACNUR podrà salvar les vides de molts més nens refugiats i dones a Etiòpia amb intervencions nutritives que donaran als més petits, i també més vulnerables, un millor inici de les seves vides”.

Les causes de la desnutrició infantil no són només la manca de menjar, sinó que responen a molts altres factors, com les males condicions higièniques, la falta de refugi adequat, la manca d’aigua potable, etc.

Per poder donar resposta a aquesta realitat, MOM té un enfocament innovador, multisectorial, que no solament dona resposta a la falta d’aliment, sinó que també integra en la resposta l’accés a la salut i a un refugi digne, la millora de la higiene, l’accés a l’energia, la integració en la comunitat, i el més important, la formació de les mares en pràctiques nutricionals adequades i la disponibilitat d’un espai on puguin expressar els seus traumes per les situacions viscudes i cuidar els seus fills. Aquest enfocament dona nou valor a la dona i se centra més en la prevenció que en la curació.

Temàtica
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.