Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Bisbat de Lleida) El santuari de Sant Antoni de Pàdua dels franciscans, coneguts popularment com “el frarets”, va celebrar dissabte 13 de juny la festa del seu patró Sant Antoni de Pàdua. La festa d’enguany ha estat però marcada encara per les mesures restrictives de la Fase 2 de l’anomenada desescalada del confinament, de la qual Lleida encara no n’ha sortit. 

Tot i això, la visita de nombrosos devots i fidels al santuari del carrer Vila Antònia, va ser una constant durant tot la jornada, que s’inicià a les 8 del matí amb la celebració de la primera Missa i va cloure a les 7 de la tarda, amb l’Eucaristia solemne celebrada pel guardià del convent dels franciscans de Lleida, Joaquim Recasens, i concelebrada per Francesc Vilà.  Els fidels que acudiren a la celebració ho feren respectant le restriccions d’aforament, ocupant els bancs del santuari mantenint les distàncies i amb la mascareta posada durant la celebració, a banda d’utilitzar el gel desinfectant del Coronavirus, que s’havia col·locat a la porta d’entrada.

En la seva homilia, Recasens va qualificar la festa com a “distinta i estranya” degut a la pandèmia,recordant a les persones que en anys anteriors acudien a la celebració: “...i ara per por, principalment els més grans no han vingut o ja no hi són, avui no estan aquí amb nosaltres celebrant i festejant el sant més popular de totala cristiandat”. Recasens feu menció a que enguany la festa se celebrava en la vigília del Corpus, referint-se així a una de les la pintures murals que decoren el cambril de Sant Antoni obra del recordat pintor lleidatà Victor Pèrez Pallarés, en la que l’artista va reproduir el popular miracle de Sant Antoni, quan va fer que un ruc que duia un pagès adores la Custòdia al pas de la processó del Corpus: “Sant Antoni va ser un frare franciscà enamorat de l’Eucaristia, enamorat de Jesús, al que nosaltres seguim com a franciscans”.

Al final de la celebració i com és costum, el guardià dels  “frarets” beneí els panets de Sant Antoni, que els fidels passaren a recollir després de rebre la benedicció amb la relíquia del Sant, davant la impossibilitat de besar-la com es feia tots els anys degut a la pandèmia.

El P. Recasens explicà satisfet que tot i la pandèmia s’ha celebrat la festa de Sant Antoni com sempre i com sempre també s’han distribuït els panets del sant:“Enguany i degut a la situació tant extraordinària que estem vivint, vam encomanar solament 600 panets. Vam preveure que l’assistència de fidels seria menor  i alhora vam pensar que no era oportú posar-los a disposició de la gent durant tota la jornada com era costum. Estem contents per què els panets han arribat a tothom i també a les persones malaltes, impedides i ancians”.