Vés al contingut
Catalunya Religió

(Vatican News) A l'Audiència General d'aquest dimecres 26 d'agost, Papa Francesc va afirmar que la desigualtat "és el fruit d'un creixement econòmic injust, que prescindeix dels valors humans fonamentals", i exhorta a "actuar tots junts, en l'esperança de generar una mica diferent i millor".

E Papa Francesc va convidar, "en aquest temps d'incertesa i d'angoixa", "a acollir el do de l'esperança que ve de Crist", amb la seguretat que "Ell ens ajuda a navegar en les aigües turbulentes de la malaltia, de la mort i de la injustícia, que no tenen l'última paraula sobre el nostre destí final".

Des de la Biblioteca del Palau Apostòlic, continuat amb les catequesis sobre com curar el món després de la crisi sanitària, el Sant Pare va subratllar que "la pandèmia ha posat en relleu i agreujat problemes socials, sobretot la desigualtat", posant com a exemple la realitat dels treballadors, els nens, i fins i tot de les nacions.

"Alguns poden treballar des de casa, mentre que per a molts altres això és impossible. Alguns n altres aquesta s'ha interromput bruscament. Algunes nacions poderoses poden emetre moneda per afrontar l'emergència, mentre que per a altres això significaria hipotecar el futur".

Una economia malalta

"Aquests símptomes de desigualtat continua el Pontífex revelen una malaltia social; és un virus que ve d'una economia malalta". Com subratlla Papa Francesc, la desigualtat és el fruit d'un creixement econòmic injust, que prescindeix dels valors humans fonamentals, i que és indiferent als danys infligits a la casa comuna. "La desigualtat social i la degradació ambiental van de la mà i tenen la mateixa arrel: la del pecat de voler posseir i dominar als germans i les germanes, la natura i el mateix Déu", va assegurar.

No obstant això, aquest no és el disseny de la creació. Com relata el llibre de la Gènesi, "Déu ens ha demanat dominar la terra en el seu nom, conreant i cuidant-la com un jardí, el jardí de tots". Però aquesta no és una "carta blanca per fer de la terra el que un vol", sinó que hi ha una relació de reciprocitat responsable entre la humanitat i la natura.

Citant el Catecisme, el Papa recorda que "la terra ens precedeix i ens ha estat donada, ha estat donada per Déu a tota la humanitat", per tant "és el nostre deure fer que els seus fruits arribin a tothom, no només uns quants" . A la llum de la Constitució pastoral Gaudium et Spes, el Papa Francesc subratlla que "l'home no ha d’utilitzar les coses exteriors que legítimament posseeix com exclusivament seves, sinó també com a comunes, en el sentit que no només ell en tregui profit, sinó també els altres".

“Homo economicus”

Per assegurar que el que tenim aporti valor a la comunitat, és un dret i un deure de l'autoritat política "regular en funció de el bé comú l'exercici legítim del dret de propietat", perquè "la subordinació de la propietat privada a la destinació universal dels béns [...] és una 'regla d'or' del comportament social i el primer principi de tot l'ordenament ètico-social".

Les propietats i els diners són instruments que poden servir per a la missió, però "els transformem fàcilment en fins, individuals o col·lectius" soscavant els valors humans essencials. D'aquesta manera, assenyala el Papa Francesc, "l'homo sapiens es deforma i es converteix en una espècie d'homo economicus -en un sentit pitjor- individualista, calculador i dominador".

"Quan l'obsessió per posseir i dominar exclou a milions de persones dels béns primaris; quan la desigualtat econòmica i tecnològica és tal que perjudica el teixit social; i quan la dependència d'un progrés material il·limitat amenaça la casa comuna, llavors no podem quedar-nos-ho mirant. No, això és desolador. "

"Amb la mirada fixa en Jesús i amb la certesa que el seu amor obra mitjançant la comunitat dels seus deixebles, hem d'actuar tots junts, en l'esperança de generar de manera diferent i millor". Recordant les primeres comunitats cristianes, que també van viure temps difícils, "conscients de formar un sol cor i una sola ànima, posaven tots els seus béns en comú, testimoniant la gràcia abundant de Crist sobre ells", el Papa Francesc exhorta a les comunitats de segle XXI a "recuperar aquesta realitat, donant així testimoni de la Resurrecció del Senyor".

Finalment, ha assegurat que "si tenim cura dels béns que el Creador ens dona, si posem en comú el que posseïm de manera que a ningú li falti de res, llavors realment podrem inspirar esperança per regenerar un món més sa i més just".

"Pensem en els nens. Llegeixin les estadístiques: quants nens moren avui de fam per una mala distribució de la riquesa, per un sistema econòmic com he dit abans; i quants nens no tenen avui dret a l'escola per la mateixa raó. Que sigui aquesta imatge, de nens necessitats per la fam i la falta d'educació, la que ens ajudi a entendre que després d'aquesta crisi n’hem de sortir millor".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.