Vés al contingut
Catalunya Religió
papa-funeral-00
Fotogbrafia: Vatican News.
Galeria d'imatges

CR “Benet, que el teu gaudi sigui perfecte en escoltar definitivament la veu de Déu”. Així s’ha acomiadat el papa Francesc de Benet XVI en la cerimònia que ha tingut lloc aquest dijous al matí a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Una cerimònia històrica per ser la primera en què un Papa acomiada un altre Papa en època recent i que ha comptat amb l’assistència de més de 130 cardenals, 400 bisbes i gairebé 3.700 sacerdots.

El papa Francesc ha seguit el que marca el ritual catòlic en les misses d’exèquies i no ha fet una lloança explícita de Ratzinger. A través d'un breu comentari a l’Evangeli de Jesús a la creu, el Papa ha al·ludit al pontificat de Benet XVI destacant el pes del seu papat. “Com el Mestre, que porta sobre les seves espatlles el cansament i el desgast de la unció pel seu poble, especialment allà on la bondat es troba en lluita i els seus germans veuen perillar la dignitat”, ha dit.

Sobre aquest pes i desgast, Francesc ha citat a sant Gregori Magne: “Que enmig de les tempestes de la vida, m’encoratja la confiança que tu em mantindràs a la superfície”. Un pes que no es pot portar en “solitud” perquè “no es pot portar sol el que, en realitat, mai podries suportar sol”. Per aquest motiu, segons Francesc, es necessita pregària i “la cura del poble”.

En la seva homilia també ha fet referència a les característiques que ha de tenir tot capellà: l’entrega agraïda, l’orant i la sostinguda envers Jesús. De Benet XVI també ha destacat el testimoniatge de l’evangeli durant la seva vida.

Al llarg de tot el seu discurs, el Papa ha recordat les paraules de Jesús abans de morir: “En les teves mans encomano el meu esperit”. Amb les mateixes paraules ha demanat pregar pel papa emèrit: “En les teves mans encomanem el seu esperit”. “Benet, que el teu gaudi sigui perfecte en escoltar definitivament i per sempre la veu de Déu”, ha conclòs.

El Papa, dret, ha recolzat la seva mà al fèretre en un gest de comiat i d'amistat.

El Papa Francesc ha entrat a la cerimònia en cadira de rodes, a causa de les complicacions que pateix al genoll. Per aquesta raó, el celebrant principal ha estat el cardenal degà Giovanni Battista Re qui s’ha encarregat de la litúrgia. Re també ha beneït el taüt sota la mirada atenta de tots els presents. Al final de la celebració eucarística, Francesc ha presidit el ritu de l'Ultima Commendatio, l'última recomanació, i la Valedictio o comiat.

Francesc ha protagonitzat el moment més emotiu al final de la cerimònia. Davant de l'entrada principal de la Basílica de Sant Pere, el Papa, dret, ha esperat el pas de fèretre. Abans d’emportar-se'l dins la basílica i mentre el cor ha entonat el Magnificat, el Papa ha recolzat la seva mà al fèretre en un gest de comiat i d'amistat.

El funeral de Benet XVI ha estat sobri i senzill per petició pròpia del papa emèrit i ha estat molt similar al d’un papa regnant. La gran diferència ha estat l’absència de les súpliques finals i les oracions per l’Església de Roma i les esglésies orientals. “Són molt específiques del papa en actiu”, explicava dimarts el director de la Sala de Premsa de la Santa Seu, Matteo Bruni.

Un acte amb presència de representants de tot el món

A la plaça de Sant Pere, entre els 60.000 assistents, al final de la celebració s'han desplegat alguns cartells amb les paraules “Danke Papst Benedikt” o “Santo Subito”, agraint el seu llegat i demanant que aviat el facin sant. Però el que s'ha vist més han estat banderes de la Baviera natal de Ratzinger. No hi ha faltat autoritats de tot el món. Amb tot, les úniques delegacions convidades oficialment han estat les d’Itàlia, país que rodeja el Vaticà; i Alemanya.

Entre els concelebrants, hi ha assistit l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan-Josep Omella, i el bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i el bisbe de Vic, Romà Casanova. En el lloc de les autoritats, també s’ha vist la reina Sofia, com a representant de l’Estat espanyol, i el ministre de presidència, Félix Bolaños, en nom de l’executiu espanyol. Bisbes de l’Església catòlica Oriental també han estat presents, entre ells el monjo de Montserrat Manuel Nin.

El fèretre de Benet XVI s’ha col·locat al lloc on van estar les despulles de Joan Pau II fins que van ser exhumades per ser beatificat

Després de la cerimònia pública a la plaça de Sant Pere, s’ha portat el taüt de xiprer de Ratzinger fins a les grutes vaticanes, sota la nau de la basílica de Sant Pere. Allà, s’ha col·locat dins d’un altre taüt de zinc que s’ha soldat i segellat. Després, s’ha col·locat el taüt en una altra caixa de fusta.

En l'acte privat a les grutes, s’ha col·locat una cinta al voltant del taüt amb segells del Capítol de Sant Pere, de la Casa Papal i de les celebracions litúrgiques, seguint el mateix ritu que amb un papa en actiu. El fèretre de Benet XVI s’ha col·locat al lloc on van estar les despulles de Joan Pau II fins que van ser exhumades per ser beatificat. Abans també havia estat la tomba de Joan XXIII.

Com marca la tradició, aquest dimecres al vespre, dins del taüt del papa Benet XVI es van col·locar medalles i 7 monedes encunyades, una per cada any del pontificat. A més a més, els pal·lis que va portar Ratzinger com a arquebisbe metropolità de Munic i de Roma i un text que descriu breument el pontificat del Papa. També abans de tancar el taüt, es va cobrir el seu rostre amb un vel de seda blanca, tal com es va fer en el funeral de sant Joan Pau II l'any 2005.

En aquella ocasió el funeral va durar tres hores i va ser presidit pel llavors degà del Col·legi Cardenalici i futur Papa, el mateix cardenal Joseph Ratzinger. El cercle es tanca. Aquest cop, ha estat el seu successor, el papa Francesc, qui ha oficialitzat la seva missa funeral.

Dos papes en convivència durant 10 anys

El funeral de Benet XVI ha estat un funeral excepcional. Mai un papa havia enterrat a un altre papa. Quan l’any 2013 el papa Benet XVI va sorprendre el món en renunciar al seu càrrec com a bisbe de Roma al·legant “problemes de salut”, va succeir un fet històric. A partir d’aquell moment, dos papes han conviscut en vida fins aquest 31 de desembre.

Per trobar un precedent, cal viatjar fins al 1415, quan el papa Gregori XII va renunciar al papat per posar fi a una guerra en la qual molta gent es matava per assumir el càrrec. Per la seva banda, Benet XVI es movia més en el món de les idees que en el de la geopolítica vaticana. El context quan Ratzinger va prendre aquesta mateixa decisió no era tan extrem, però es va trobar sense forces per afrontar les tensions del càrrec.

“Encara que el món fos completament just, seguiria sent necessari l’amor”

Home clau en el pontificat de Joan Pau II, Ratzinger ha estat anomenat per molts “el papa teòleg”. Fa participar en l’escriptura d’El catecisme de l’Església catòlica, un dels llegats més rellevants del seu predecessor. Els vuit anys del seu pontificat van demostrar que Benet XVI era un pensador més que un home de govern. I després de la seva renúncia, la seva relació amb Francesc sempre va ser molt amigable i cordial, encara que se’ls volgués enfrontar pels models d’Església que predicaven. Fins i tot, l’actual Papa va adoptar l'última encíclica escrita per Ratzinger com a seva. El papa Benet XVI serà recordat com un papa llegit i estudiós, amb missatges rellevants que perduraran com aquest: “Encara que el món fos completament just, seguiria sent necessari l’amor”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.