Vés al contingut
Catalunya Religió
Kandinski
L'obra de Kandinski a Zürich, Suïssa | By I, Sailko, CC BY-SA 3.0

CR El vincle entre l’espiritualitat i l’art contemporani és una incògnita que l’Ateneu Sant Pacià s’ha proposat revelar en el seu nou curs ‘Espiritualitat i Art Contemporani’. En els darrers segles, la connexió d’una obra artística amb la religió es podia entreveure d’una forma ràpida. Amb l’arribada del segle XX, l’art sembla desvincular-se de la religió, que no de l’espiritualitat. Tant és així que el pintor abstracte Vassili Kandinski reconeixia en els seus escrits la importància de la relació entre la creació artística i la reflexió espiritual i, fins i tot, mística.

El cicle es desenvoluparà del 2 al 5 d’abril a la Facultat Antoni Gaudí en quatre sessions impartides per Carles Torner, Oriol Pérez Treviño, Jorge Egea i Anna Pou. Cadascun plantejarà el vincle des de diferents disciplines. La música, la poesia, l’escultura i la fotografia es relacionen des de diversos posicionaments amb l’espiritualitat.

L'espiritualitat com a font d'art

El papa Francesc sempre ha explicat que l'art no és només una cosa, sinó "una manera de ser, una forma de viure", expliquen des de l'Ateneu. En un context on sembla que l'art pot haver-se desvinculat de la religió, encara conserva una profunda connexió amb l'espiritualitat. L'espiritualitat, expliquen, "no es limita a les creences religioses institucionals", sinó que abraça una dimensió més ampla de la experiència humana, incloent la cerca de significat, la connexió amb allò transcendental i la reflexió sobre la naturalesa de l'existència.

L'art continua sent un mitjà per explorar aquests temes universals, oferint una plataforma per a la reflexió, la contemplació i l'expressió de les emocions i les experiències profundes de la vida. Així, tot i que pot haver-hi una separació de l'art i les estructures religioses, l'art segueix sent un vehicle poderós per a la exploració de la dimensió espiritual de la humanitat, enriquint-nos amb una mirada més profunda sobre la nostra existència i la nostra relació amb el món que ens envolta.

Conceptes vinculats

“Art i espiritualitat són dos conceptes estretament lligats. L’art en majúscula és sempre un art espiritual, que ens connecta amb les qüestions més profundes i elementals de la nostra existència. Els creadors –els d’avui i els de sempre- procuren trobar, a través de l’art, una via de contacte amb el transcendent, donar resposta a les grans preguntes que tots ens fem, trobar eines que ens ajuden a viure i a comprendre(‘ns)”, assegura Rosa Ribas, que afirma que aquest curs és “una oportunitat única per conèixer i reflexionar sobre la creació artística, no des d’una perspectiva històrica, sinó viva i dinàmica”.

“La relació “espiritualitat” i “art contemporani” és una relació complexa. També ho era en altres èpoques però avui dia, i ja des del segle XX, no es pot assimilar l’espiritualitat a missatge religiós, com tampoc les arts figuratives es poden assimilar a iconografia religiosa cristiana. El concepte d’espiritualitat ha esdevingut molt més ampli. Tot i així, la creació artística no s’entén ni sembla tenir sentit si no està oberta a una transcendència i, per tant, a la idea d’espiritualitat en sentit ampli”, apunta Anna M. Blasco.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.