Vés al contingut

notícies relacionades

1-0-catalunya

L’Església, cinc anys després de l’1 d’octubre

GLÒRIA BARRETE —CR | Aquest dissabte es commemoren cinc anys del referèndum de l’1 d’octubre. Cinc anys en què el procés català ha viscut moments diferents, i que han implicat i provocat pronunciaments, actes i estats d’ànim de tota mena, també dins l’Església Catòlica catalana. En quin punt ens trobem? “Declino la invitació a parlar sobre el tema. Tot s’ha complicat i enrarit molt. Caldria fer molts matisos i el gènere periodístic no ho permet. Disculpeu”. Aquesta és una de les respostes a la petició per aquest article. Dels manifestos, actes de suport, cartes dominicals i declaracions eclesials al silenci. 

Escoles cristianes que van obrir l’1 d’Octubre

(Jordi Llisterri-CR) L’1 d’Octubre de l’any passat van obrir més de 2.200 col·legis electorals a Catalunya. Les xifres ballen però durant la jornada unes 200 escoles van tancar per la intervenció dels Mossos d’Esquadra. I 92 les van clausurar la Policia Nacional i la Guardia Civil. 110 intervencions que van donar lloc a la violència que va marcar la jornada i que possiblement ho va canviar tot.

Dos terços dels catòlics, a favor d'un referèndum

(Jordi Llisterri-CR) El 67% dels catòlics estan a favor d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. En un moment en el que s'han de trobar solucions polítiques a la situació del país, entre els catòlics també s'imposa la sortida d'un referèndum.

Abats i abadesses de Catalunya: "El moviment polític i social català ha estat sempre pacífic"

Els monestirs catalans condemnen la violència i demanen un diàleg sincer i pacífic: "Preguem perquè els polítics cerquin solucions i no deixin enquistar un problema que per la força, com la viscuda ahir, o amb posicions maximalistes, sols s’agreuja; preguem més que mai per la pau social i el respecte als drets individuals i col·lectius de tots i cadascun dels ciutadans".

Escoles cristianes: "Por i angoixa en una jornada de llibertat i democràcia"

(CR) Escola Pia de Catalunya, Fundació Escoles Dominiques Anunciata Pare Coll - Fedac, Fundació Escola Vicenciana, Fundació Educativa Cor de Maria, Fundació Vedruna Catalunya Educació, La Salle Catalunya
Maristes Catalunya i la Fundació Jesuïtes Educació, han expressant en un comunicat conjunt el rebuig a les actucacions policials de l'1 d'octubre. Els signants són els titulars d'escoles que habitualment són col·legis electorals. Una vintena d'aquests centres van obrir durant la jornada de l'1 d'octubre.

L'església catalana condemna la "deplorable" violència

(CR) L'església catalana condemna la violència que ha exercit aquest 1-O la policia i que ha causat més de 700 ferits. "La situació de violència que es viu avui a Catalunya és deplorable. Cal que s'aturi ja la violència i els enfrontaments". És el primer missatge que ha penjat al Twitter Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense que agrupa tot l'episcopat català.

Proposen una homilia conjunta per l'1-O

(CR) El grup de promotor de la carta de 400 capellans que la setmana passada van donar suport al referèndum de l'1 octubre proposen per aquest diumenge una homilia conjunta. Aquest divendres han difós un text que proposen que sigui llegit durant les missas del diumenge o com a suggeriment per orientar l'homilia de la celebració dominical.

El bisbe Novell anirà a votar l'1-O

(Jordi Llisteri-CR) "Si aquest proper diumenge hi ha urnes, jo aniré a votar!". Així tanca, amb signe d'admiració inclòs, la Glossa dominical d'aquest diumenge el bisbe de Solsona, Xavier Novell. El text es reparteix aquest cap de setmana a totes les parròquies del bisbat en el Full Diocesà de Solsona i s'ha publicat aquest dijous al web del bisbat com a "Glossa del Bisbe de Solsona amb motiu de l’1 d’octubre".

recull de notícies

panoràmica

Veure la fe