Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ignasi Escudero-CR) Unes 70 persones han estat detingudes per protestar al Capitoli en contra de la política migratòria de Donald Trump. El grup convocat per la Xarxa d’Acció Franciscana mostrava fotografies de nens i nenes morts sota custòdia als centres de detenció per a immigrants als Estats Units. “Les imatges d’infants en condicions deplorables i insalubres, sense accés a dutxes durant setmanes, incomunicats i dormint al terra i sense mantes, ens han obligat a solidaritzar-nos i dir ‘no en el nostre nom’”, declarava per al portal Paz y Bien la germana Áine O’Connor, una de les manifestants detingudes.

Per a Eduard Ibàñez, director de Justícia i Pau de Barcelona, “son imatges impactants ja que poques vegades es veuen religioses i religiosos detinguts en manifestacions o protestes”. Ibàñez destaca el valor simbòlic d’aquest gest ja que “mostren un testimoni extraordinari de defensa dels drets humans i d’alguna manera simbolitzen el paper de l’Església en defensa dels drets i acollida dels col·lectius immigrants a tot el món”.

En una jornada que van denominar “Catholic Day of Action” (Dia d’Acció Catòlica) centenars de persones es van congregar dijous passat a les portes del Congrés dels Estats Units, a la ciutat de Washington. Aquesta protesta es dona després d’una setmana en que Trump ha manifestat la seva intenció d’endurir la política migratòria justament quan líders socials i congressistes com la demòcrata  Alexandria Ocasio-Cortez han denuncia l’estat dels centres d’internament per a immigrants i les greus vulneracions de drets que s’hi estan donant.

L’administració nord americana ha aprovat una nova llei que exigeix als sol·licitants d’asil a demanar refugi a un tercer país abans d’arribar als Estats Units. Aquesta mesura ha estat condemnada pel cardenal Daniel DiNardo, president de la Conferència Episcopal dels Estats Units que afirma que la llei “afegeix més barreres als sol·licitants d’asil per accedir a la protecció de la seva vida, eludeix el nostre deure moral [d’acollida] i evitarà que els Estats Units assumeixi el un paper principal en la comunitat internacional com a proveïdor de protecció d’asil”.

En aquest sentit Ibàñez valora molt positivament la tasca d’acollida feta per l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna, per a ell “son exemples que se sumen als gestos i discursos del papa Francesc”. En relació a les detencions, considera que “la desobediència civil, pacífica i no violenta, pot ser legítima i oportuna per tal d’evidenciar una injustícia i no normalitzar-la”.