Pestanyes primàries

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

El llibre recomanat de Míriam Díez

(Ramon Bassas - CR) Un dia, a la Miriam Díez Bosch, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, li va cridar l’atenció el llom d’un llibre en una biblioteca. “Vaig ensopegar amb ell per un detall totalment menor, i s’ha convertit en un llibre de referència que recomano”, explica. Està parlant de L’Home Manuscrit, de Manuel Baixauli, que va guanyar el Premi Mallorca el 2006, (i set guardons més!) “un dels llibres més brillants i insòlits que han caigut a les meves mans”, insisteix. La Míriam Díez dirigeix l’Observatori des de la seva creació, el 2012, depenent de la Universitat Ramon Llull, i pretén ser “un punt de referència de l'estudi de les religions en relació amb la comunicació i la cultura”, ens informa.

Entrem en matèria, doncs. Per què ens recomana aquesta obra de Baixauli? “Per dues raons”, diu convençuda. “Una, perquè el llibre és una meravella, formal i de contingut. La història és fascinant i intrigant, però encara és més intensa tota la reflexió entorn del fet oblatiu d’escriure. Baixauli és un mestre en l’art de disseccionar què és la literatura, i té molt de respecte pel lector: no li ofereix un menjar fast food, sinó dosis mesurades que el nodreixen sense empatxos.”

¿I la segona? “Perquè el llibre té un aire solemne que l’apropa a les qüestions de veritat, existencials, i, per tant, espirituals. Baixauli no té cap intenció de fer una narració religiosa, però inclou elements com la Bíblia, l’omnipresència d’algú que ‘sempre hi és’, el sentiment de la pèrdua, els vincles familiars, la soledat, la recerca de sentit... tot d’elements que pouen en allò més pregon de l’ànima humana.”

Li demanem per l’autor, aquest valencià de 54 anys. “Baixauli és un pintor que escriu, o un escriptor que pinta amb prosa realitats superposades, conscient que hi ha una sola realitat però que aquesta es declina de moltes maneres, algunes incongruents, complexes, indesxifrables”, el descriu Díez.

“El llibre és una meravella pels sentits”, segueix “i, a més, no és només prosa: també hi ha fotos i elements que fan del llibre una obra curiosa, i no només interessant”. Segur, doncs, que ens trobem davant una bona recomanació d’estiu, oi? “Sí”, respon, “L’Home Manuscrit és un fabulós llibre per gaudir de vacances, i per tornar-lo a rellegir enmig de la voràgine de la vida diària: pura vida”.

 

Fitxa del llibre

Títol: L’Home manuscrit

Autor: Manuel Baixauli

Editorial: Proa

Lloc i data: Barcelona, 2008

Pàgines: 290
Preu: 15 €

Llengua: català

ISBN: 9788427321762

Compreu-lo aquí.