Vés al contingut
Catalunya Religió
euss-servei-atencio-psicologica-joves
Fotografia: EUSS.

EUSS Una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Són dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que apunten a una tendència preocupant: en els últims 25 anys hi ha hagut un augment del 75% de casos de depressió i ansietat entre els joves menors de 25 anys. Conscients de la necessitat de treballar la prevenció i la detecció precoç dels problemes de salut mental, des de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) presenten el seu primer Servei d’Atenció Psicològica (SAP). D’accés gratuït pels i les estudiants de la universitat, així com pel professorat i personal docent del centre. L’objectiu del nou servei, que està operatiu des del mes d'abril, és garantir una atenció integral. 

Les sessions del nou SAP de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià tenen una durada prevista de 45 minuts i se’n poden sol·licitar un màxim de 3 per curs acadèmic. Es duen a terme quinzenalment de manera presencial a l’Espai de Recerca de la mateixa universitat, en horari de 15 a 19 h i amb cita prèvia. Estan adreçades tant a l’alumnat, com també al personal que treballa al centre universitari.

No és l’única iniciativa de l’EUSS pensada per impulsar i acompanyar en matèria de salut mental des de la universitat. Durant aquest curs i l’anterior també s’han fet xerrades de conscienciació adreçades als joves i una formació pensada per sensibilitzar i dotar d’eines i recursos al personal docent. Aquestes xerrades s'han fet amb el suport del programa Ocell de Foc, una prova pilot impulsada per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.  

Més de la meitat dels joves universitaris ha sentit la necessitat de disposar de suport psicològic

L'evolució dels casos de salut mental en joves ha patit un augment progressiu des del 2017 a Espanya. El IV Baròmetre Salut i Benestar de 2023 de FAD Joventut i la Fundació Mútua Madrilenya revelava que el 59,3% dels joves espanyols ha experimentat almenys un problema de salut mental en l'últim any, un 17,4% dels quals els pateix contínuament o amb freqüència.

Pel que fa als i les estudiants universitaris a Espanya, l'últim estudi sobre salut mental publicat pel Ministeri d'Universitats assegura que més de la meitat dels joves ha sentit la necessitat de disposar de suport psicològic. Els trastorns més estesos entre la població jove són la depressió i l'ansietat. Els símptomes poden anar des de la sensació de falta d’energia al decaïment, els problemes de concentració, la desídia o l’insomni.

El desenvolupament integral dels futurs enginyers

Amb una tradició educativa que es remunta a finals de segle XIX, l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià és una institució d'estudis superiors que té com a missió la formació i el desenvolupament integral dels futurs enginyers i responsables industrials, posant un accent especial en la part pràctica dels estudis i en la inserció laboral, alhora que es promou la participació activa i l'esperit emprenedor. 

L'EUSS ha posat en marxa el programa 'Engineering by doing', una proposta formativa que s'estructura des de la perspectiva del desenvolupament de les competències professionals de l’alumnat. El programa és el resultat d'un projecte basat en una consulta a l'entorn socioeconòmic (empresariat, representants de l'àmbit universitari i agents socials).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.