Vés al contingut
Catalunya Religió
salesians-euss
Fotografia: Salesians.

Salesians Una de cada tres persones que telefonen al 024 tenen menys de 30 anys. De la resta de trucades, bona part es tracta de docents buscant eines per ajudar al seu alumnat. Són dades oficials de la Línia 024 d'atenció a la conducta suïcida que s'han fet públiques aquest octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Per tal d'oferir més recursos al seu professorat i conscienciar als seus alumnes, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) fa mesos que treballa mà a mà amb el programa Ocell de Foc-Barcelona Nord, una prova pilot de la Generalitat de Catalunya pensat per a acompanyar i millorar el benestar emocional dels joves.

De fet, el pròxim 25 d'octubre tindrà lloc una xerrada sobre la salut mental per a l'alumnat. La conferència s'inclou en l'assignatura d'Antropologia de l'EUSS i se suma a altres accions pensades per a sensibilitzar sobre la necessitat de cuidar la salut a tots els nivells, també mental. “Al maig ja es va dur a terme una formació per a sensibilitzar i aportar eines als professors i professores que ajudin a detectar i prevenir problemes de salut mental dels joves universitaris”, explica Ignasi Florensa, “Ara arriba el torn dels i les estudiants”. El nou director de l’EUSS recorda que “la detecció precoç dels trastorns mentals i rebaixar l'estigma social és clau” en aquesta lluita, així com “propiciar les eines indispensables per a ajudar a canalitzar-lo a temps quan sigui necessari”. Per a això, segons Florensa, també és imprescindible saber detectar els senyals d'alarma i els factors de risc que existeixen.

El programa Ocell de Foc-Barcelona Nord està impulsat per la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'una prova pilot que té com a objectiu afavorir l'atenció de joves d'entre 16 i 30 anys amb problemes de salut mental amb un servei integral pensat per a acompanyar i millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d'una vida independent.

El resultat d'un projecte basat en una consulta

Amb una tradició educativa que es remunta a finals de segle XIX, l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià és una institució d'estudis superiors que té com a missió la formació i el desenvolupament integral dels futurs enginyers i enginyeres i responsables industrials, posant un accent especial en la part pràctica dels estudis i en la inserció laboral, alhora que es promou la participació activa i l'esperit emprenedor.

L'EUSS ha posat en marxa el programa Engineering by doing, una proposta formativa que s'estructura des de la perspectiva del desenvolupament de les competències professionals de l’alumnat. Aquest programa és el resultat d'un projecte basat en una consulta a l'entorn socioeconòmic.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.