Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Claretians) L’activista cultural i escriptor Xavier Cateura (Mataró, 1949) ha editat el llibre Aquell temps de punys alçats per la col·lecció ‘Memòria recuperada’ de Çtrencada edicions. Es tracta d’un recull de les notes que va escriure el claretià Josep M. Viñas i Colomer quan tenia 17 anys, entre 1936 i 1937, durant la Guerra Civil.

Cateura ha transcrit i editat aquell dietari, escrit des de Vic, la ciutat on va néixer. El llibre compta amb un pròleg del mateix autor i una sèrie de fotografies històriques. El relat explica com un nombrós grup d’estudiants claretians, acompanyats del seu pare mestre, van abandonar la casa mare, que seria incendiada i destruïda durant la persecució religiosa iniciada el juliol de 1936. I van fugir de la ciutat per anar a refugiar-se a les muntanyes de les Guilleries i del Montseny.

Viñas descriu, fil per randa, el retorn a la ciutat, tot el que van viure des de casa seva, un observatori privilegiat, situada a la plaça Major i al costat de l’Ajuntament. Més tard, una expedició de fugitius de la zona republicana, va travessar a peu els Pirineus. Des de França va anar a la zona nacional, i a Alagó va continuar els estudis eclesiàstics.