Vés al contingut
Catalunya Religió
losar-budisme
Fotografia: Fundació Casa del Tibet.

Per saber-ne més

Lucía Montobbio –CR La comunitat budista celebra aquest 21 de febrer una de les dates més assenyalades del seu calendari: el Losar. "'Lo signica any, i sar nou", explica el director de la Fundació Casa Tibet, Thubten Wangchen. És una festa que depèn del calendari lunar, per això cau en dies diferents segons l’any, entre els mesos de gener i març. A més a més, cada any se simbolitza amb un animal i amb un dels cinc elements. Enguany: la llebre i l’aigua.

El Losar es festeja al Tibet, a l'Índia, a Bhutan i al Nepal. A Catalunya, també hi ha l’ocasió de gaudir d’aquesta festa. I és que des de 1977, quan es va obrir el primer centre de culte budista a Barcelona, el nombre de persones budistes al territori no ha deixat de créixer.

Budistes, o no, tots els ciutadans estan convidats a compartir pregària i menjar el 21 de febrer, a les 20:00 h, a la Casa del Tibet de Barcelona. “Dirigiré una puja (pregària) amb el tradicional oferiment de khatas (bufandes de seda blanca) a sa Santadat el Dalai Lama, i després compartirem té dolç i kabses (galetes tibetanes)”, explica Wangchen.

El Losar dona la benvinguda a un nou any per atraure la bona sort

El més important de tot és començar amb una bona actitud. “Si comences l’any sense esma, criticant als companys, fent les coses sense il·lusió... estàs incitant una continuació de dies tristos”, assegura Thubten Wangchen. Per contra, diu, si el fidel es prepara i rep la celebració amb goig “hi haurà bona sort”, explica el director.

De fet, abans que arribi el Losar, els budistes fa setmanes que es preparen. D'una banda, salden els deutes econòmics, netegen i ornamenten la casa. D'altra banda, renoven les banderes d’oració i peces de roba del seu armari. Reserven un espai per posar l’altar, farcit d’ofrenes com ara fruites, ampolles de cervesa de civada, fulles verdes de blat, pa, coques i piles de kabses. També col·loquen símbols d’auspici a diferents racons de la casa per simbolitzar els obsequis que els déus van oferir a Buda il·luminat.

Durant el Losar, a les llars es reuneixen amics i familiars. Se saluden amb abraçades efusives i intercanvien kathas mentre es desitgen fortuna. Tashi delek, es diuen els uns als altres. Ja a taula, comparteixen te amb llet i boles d’arròs dolç que cuinen amb panses. “Aquestes llepoleries ajuden que els estómacs estiguin contents, i doncs, nosaltres, també contents”, somriu Wangchen.

Als temples budistes, la comunitat canta per honrar els deus i comparteix pregària. En acabar, dansen, hissen les banderes noves d’oració i sopen plegats per donar la benvinguda a l’any.

Un festival amb restriccions

El festival del Losar dura quinze dies, tot i que “ara, on el domini el té el govern xinès, només tenim permís per celebrar els tres primers dies, Losar Rei, Losar Lama i Losar Protector, que són de fet els més importants”, conclou Wangchen.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.