Vés al contingut
Catalunya Religió
Agustín Padilla
Fotografia: "Ojos" per Agustí Padilla, premi especial "Dona confrare i romera" del IV Concurs de Fotografia Rociera del CERCAT

AINA ARGUETA -CR Dones de confraries d'arreu l'estat espanyol es reuniran del 7 al 9 de desembre en la 7a Trobada Nacional de Dones Confrares a Barcelona, després de sis anys sense celebrar-la per la pandèmia. "Fem les trobades per reivindicar el paper de la dona en les confraries i explicar que la dona encara no està bonament integrada en elles", declara Núria Borraz, portaveu de l'Associació de Dones Confrares de Barcelona, entitat que acull la jornada.

L'objectiu de la trobada és reanimar el vincle que abans de la pandèmia era molt més actiu i fer un pas més perquè la mentalitat canviïi. "Que vagin assimilant que les dones tenim ple dret d'entrar en tots els àmbits d'una confraria i que estem capacitades per fer-ho com qualsevol home", reclama Borraz.

"A lA DONA se li exigeix més a l'hora d'entrar"

Encara que les vivències de les dones dins les confraries tenen molts trets en comú, Borraz explica que hi ha diferències. "A les societats més avançades, la dona sembla que tingui plena integració, però si anem al detall ens adonem que encara hi ha desigualtats", continua, "se li exigeix més a l'hora d'entrar".

Desigualtat al detall

La confrare explica com a les ciutats grans és més habitual que les "quadrilles" que porten el pas de les processons siguin mixtes. "A altres localitats això és impossible, diuen que no pot ser", detalla. Hi ha històries de dones que s'han sentit tan discriminades que han constituït confraries soles i allà les dones són les que porten el pas de la processó.

També hi ha llocs on les dones no poden ser pregoneres per Setmana Santa. "Hi ha veus que diuen que les dones no són bones fent això", assegura la portaveu. I així, amb diverses posicions i càrrecs d'una confraria. La tendència és que les ciutats grans siguin de mentalitat més oberta, on moltes posicions són mixtes, i a les poblacions més rurals i tradicionals el canvi és més complicat.

"Si ens estimem per igual ens hem d'estimar entre nosaltres mateixos de la mateixa manera"

La trobada comptarà amb diferents taules rodones on dones d'indrets diferents de l'estat explicaran la seva realitat i diverses ponències. Una de les ponents serà Paloma Saborido Sánchez, la primera dona que és membre de la Comissió sobre confraries al Vaticà pel Jubileu de 2025. La peculiaritat és que Saborido també és advocada de professió i ha buscat "una manera de poder permetre que les dones entrin a les confraries per la llei civil", explica Borraz. "Volem que ens ajudin. Poder dir <Jo per llei puc fer això, no m'ho poden impedir>", diu la portaveu.

Borraz explica que tenen un lema que diu: "Si ens estimem per igual, ens hem d'estimar entre nosaltres mateixos de la mateixa manera". La intenció és que "es valori a la dona amb la seva fe, la seva emoció i el seu interior, per tant, que no se la valori sempre mirant-la des de fora el que és el seu gènere".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.