Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El documental "Hereus d'un cardenal proscrit", dirigit per la periodista Llúcia Oliva, ha guanyat el Premi MemoriReus dins del festival MemorImage. El documental tracta sobre la resistència de l'Església tarragonina contra el franquisme i parteix de l’exili que va partir el Cardenal Vidal i Barraquer. El documental explica com en acabar la Guerra Civil, el general Franco va impedir que el cardenal-arquebisbe de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer tornés de l’exili. Aquesta absència va planar sobre la diòcesi durant tot el franquisme i va fer obrir els ulls a alguns preveres i laics, sobre la repressió del règim. El documental recull el testimoni dels hereus de Vidal i Barraquer, però també d’una part de l’església tarragonina que va contribuir a recuperar la llengua i la cultura catalanes després de la desfeta del 1939; que va obrir camins de llibertat a pobles i ciutats; que animada pel Concili Vaticà II, va nodrir la lluita pels drets humans i sindicals als barris de Tarragona i Reus.

El documental es va estrenar aquest estiu a Tarragona. El reconeixement coincideix amb la celebració de l’any Vidal i Barraquer. La periodista Llúcia Oliva també va dirigir el 2015 el documental “Santuaris de l’antifranquisme” que relata els episodis més importants de la implicació de l’Església en la lluita democràtica.

El premi MemoriReus, atorgat per la Diputació de Tarragona, reconeix el millor ús d’imatges d’arxiu en produccions centrades en la demarcació de Tarragona. Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, és un festival que se centra en pel·lícules que utilitzen imatge d’arxiu, amb el fi de fer visible la importància de la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual, així com el valor de la imatge en la configuració de la memòria individual i en la col·lectiva. El lliurament de premis del festival es va fer aquest dimarts.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.