Vés al contingut
Catalunya Religió
documental-benedictines-morir-en-comunitat

ANNA GUIMERÀ –CR L’Àmbit Cultural de Benedictines —ACUB— una entitat de les monges de Sant Pere de les Puel·les i Sant Benet de Montserrat, juntament amb la Universitat de Barcelona (UB), ha presentat el curtmetratge Morir en comunitat. Aquest peça audiovisual s’autodenomina com un producte de recerca acadèmica sobre la mort i benedicció de les abadesses de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona a la baixa edat mitjana. La presentació ha tingut lloc aquest dijous a la Facultat de Geografia i Història de la UB.

La proposta és fruit de la recerca documental de l’Arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les i forma part del projecte de recerca de Paisatges monàstics de la UB. La peça recrea els gestos i moviments de les principals escenes que es desencadenaven en el si de la comunitat monàstica benedictina de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona. El curtmetratge se centra en un moment tan important i delicat com era l’impàs de la mort a la successió de l’abadessa, passant per l’elecció i la presa de possessió.

“Trencar amb les imatges de prejudici que té l’espiritualitat femenina, costa per molta gent, però aquestes accions performàtiques ajuden”

L’acte ha comptat amb una taula rodona, coordinada per Núria Jornet-Benito, sobre les possibilitats que ofereix la recreació i la performativitat en la recerca i en la transferència d’aquesta a la societat. La directora tècnica i arxivera de l’ACUB i presentadora de l’acte, Irene Brugués, ha posat en valor les representacions teatralitzades d’escenes litúrgiques: “Accions d’aquest tipus visibilitzen unes situacions o aspectes que amb la feina d’investigació, només, no arribaria”.

El cofundador de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la UB i catedràtic del Departament d’Història de l’Art de la UB, Carles Mancho, ha parlat de la seva experiència en la representació teatralitzada d’escenes de l’edat mitjana: “Aquests projectes i accions ens fan accessibles a la nostra història, i crida a la gent més jove”.

També ha intervingut la investigadora principal del projecte ‘Catálogo de santas vivas’ i catedràtica de la Universidad Compluntense de Madrid, Rebeca Sanmartín. “Trencar amb les imatges de prejudici que té l’espiritualitat femenina, costa per molta gent, però aquestes accions performàtiques ajuden”, ha dit Sanmartín. La catedràtica ha remarcat l’evolució social que moltes monges estan vivint actualment: “Cada vegada més, obren els seus espais i et deixen veure i ensenyar el seu passat i present”. Sobre aquest mateix tema també n’ha parlat Irene Brugués: “Molts dels prejudicis que les comunitats de dones tenen es trenquen quan convius amb elles”. Per això, és tan important “trencar aquest aïllament”, ha concretat Brugués.

Dones i espiritualitat

Abans de la projecció del curtmetratge, la co-investigadora principal del projecte Paisatges Monàstic i professora de la UB, Núria Jornet-Benito, ha parlat del projecte de Paisatges monàstics com a un projecte per entrar i descobrir a “les dones i la seva espiritualitat”.

Des de l’ACUB han explicat que la producció de Morir en comunitat, els ha servit per apropar-se a persones, càrrecs i espais que intervenien en els rituals. Així com als gestos i significat dels elements materials i immaterials que es feien servir. “Ens hem adonat que plasmar-ho performaticament, ens ha fet crear una investigació més a fons”, ha dit Brugués sobre la recerca i documentació. “De fet, hem tornat de la gravació amb més preguntes que les que teníem en un primer moment”, ha afegit l’arxivera de l’ACUB.

El projecte ha comptat amb la participació de més de vint figurants voluntaris, dues formacions corals especialitzades en cant gregorià (Auditexaudi i Schola Gregoriana de Catalunya) i la col·laboració de les comunitats de Sant Benet de Montserrat i Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, així com del Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.