Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) La Fundació Migra Studium, entitat que forma part de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants, acaba de fer públic el seu informe anual sobre la situació al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona. L'entitat denuncia que al llarg de l’any 2019 s'han produït vulneracions molt greus de drets.

Al llarg de l'any han passat pel CIE 38 possibles menors, així com persones amb problemàtiques psiquiàtriques i amb discapacitat. Migra Studium denuncia una gestió arbitrària del Centre que soscava el dret de defensa i la tutela judicial dels interns. Segons l'entitat hi ha hagut abundants casos en que els interns manifestaven haver patit tracte racista, degradant o intimidatori o fins i tot haver patit agressions físiques per part d’agents del cos de Policia Nacional. A més, el dret de defensa i la tutela judicial dels drets dels interns estan greument en joc per actuacions jurídiques molt deficients d’advocats i magistrats.

A mitjans de març d’aquest any, Migra Studium, juntament amb altres entitats, demanava el tancament del CIE de la Zona Franca per la situació generada arran de la pandèmia, que impossibilitava les expulsions. El dia 19 de març de 2020, després de molta pressió, els últims estrangers interns al CIE van ser posats en llibertat. "Des de fa més d’un mes, encara que per circumstàncies excepcionals, estem experimentant que podem viure sense CIE, és a dir, sense privar de llibertat a cap persona per una simple falta administrativa", assenyala Migra Studium.

Ja fa vuit anys que la Fundació Migra Studium manté un grup estable de voluntaris que visita setmanalment les persones estrangeres privades de llibertat al CIE de la Zona Franca. És a partir d'aquestes visites que s'elabora l'informe anual que pretén posar llum sobre un dels punts més foscos de la política migratòria de l’Estat Espanyol.

L’any 2019, més de 1.000 persones van ser privades de llibertat al CIE de la Zona Franca. Al llarg de l’any Migra Studium va poder acompanyar-ne personalment 170 i va fer un total de 535 visites individualitzades (amb una mitjana d’unes tres visites per persona interna). Així mateix, l’entitat va fer més de 160 accions de defensa jurídica en favor de les persones internes. En l’informe CIE 2019 Migra Studium fa un repàs a la realitat de l’internament que pateixen les persones immigrades amb una triple mirada: atenent a les dades de les visites, elaborant una anàlisi de les vulneracions dels drets documentades per la Fundació i oferint un recull de testimonis.

Per a l'entiat, una mirada retrospectiva al que va succeir al llarg de l’any 2019 "ens hauria de convèncer que mantenir el CIE operatiu no només és ineficient, sinó profundament injust, ja que és un espai d’arbitrarietat i de vulneració de drets".

Per tot això, un any més Migra Studium demana el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca i l’aposta per una política migratoria basada no pas en l’hostilitat sinó en l’hospitalitat. "Hem demostrat que podem viure sense CIE, volem doncs viure sense CIE".

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.