Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) El catedràtic de Sociologia Joan Estruch impartirà el proper dimecres 19 de juny la seva darrera classe. Ho farà a les 18’30 hores a la seu de Barcelona de l'Institut d'Estudis Catalans, una classe oberta a tothom qui vulgui assistir.

"Volem que vinguin actuals i antics alumnes, amics, companys de la universitat, per fer-li un homenatge coincidint amb la seva jubilació", ha explicat en declaracions a CatalunyaReligió.cat una de les organitzadores d'aquest homenatge, la doctora en sociologia Glòria Garcia-Romeral, que forma part del grup d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Investigacions en sociologia de la Religió (ISOR).

L'ISOR és pioner a Catalunya i a Espanya en estudiar la religió des d'un prisma sociològic. Estruch va fundar aquest grup l'any 1974 i un any després s'hi va incorporar Salvador Cardús. "L'ISOR ha estat pioner, perquè llavors la sociologia de la religió es veia com una disciplina marginal. Es veia com una cosa estranya", ha explicat Garcia Romeral.

L'evolució de les seves investigacions de l'ISOR són un reflex de les transformacions socials en els darrers 40 anys. Així, si en un principi el focus es posava en la secularització i l'ecumenisme, més endavant va ampliar la seva mirada i van ser pioners en estudiar les religions minoritàries.

Així, van sorgir els mapes sobre diversitat religiosa a Catalunya i els primers estudis sobre llocs de culte de les tradicions minoritàries, que després s'han anat fent a moltes comunitats autònomes, seguint el model català.

A més d'aquests mapes, dels que se n'han fet tres edicions (2004, 2007 i 2010), l'ISOR també ha fet informes sobre com s'hauria d'abordar la diversitat religiosa en diferents àmbits: hospitalari, funerari, educatiu. Ara, l'estan fent sobre el penitenciari. I un bon grapat d'estudis sobre l'obra social que fan les tradicions religioses, comparativa de models de laïcitat o com hauria de ser una assignatura de religió no confessional a l'escola.

Descendent d'una família de tradició anglicana, Estruch (Barcelona, 1943) és doctor en Filosofia i Lletres per a la Universitat de Barcelona i des de 1971 és professor de sociologia a la UAB, on entre altres matèries imparteix docència en Sociologia de la Religió i Anàlisi de les Organitzacions Religioses. Ha estat professor a la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) i també ha col·laborat amb el Boston University, en un programa sobre tolerància religiosa.

En les seves investigacions i publicacions, es posa de manifest que Estruch ha sabut analitzar des d'una perspectiva acadèmica moviments socials i tendències incipients: al 1965 va estudiar l'ecumenisme; el 1968, els protestants espanyols; el 1981, els suïcidis amb Salvador Cardús; les sectes; les conseqüències del Concili Vaticà II i també l'estudi 'L'Opus Dei i les seves paradoxes' (1993).

Ha dirigit més de 15 tesis culturals, ha coordinat múltiples projectes de recerca i ha rebut vàries distincions, com la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria investigadora (2006), la Distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària (2009) i des de l’any 1995 és membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.