(Glòria Barrete –CR) "Tot el que fa i diu el papa Francesc no és una operació de màrqueting d'ara, ve de lluny, ve dels seus anys de pastoral al servei de la diòcesi de Buenos Aires en molts graus i llocs diferents". Així de rotund ho afirma Daniel Palau, director de la Càtedra de Teologia Pastoral de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, i un dels artífexs del Congrés Internacional sobre el papa Francesc que se celebrarà del 12 al 14 de novembre a la Facultat de Teologia de Catalunya.
Tres dies de reflexió teològica a partir de ponents d'alt nivell per parlar sobre 'L’aportació del papa Francesc a la teologia i a la pastoral de l’Església'. Cardenals, arquebisbes, però també professors, dones i laics parlaran sobre el tema. "Hi ha gent no només d’un pensament proper al Papa, o d’acord amb la sintonia i la música de fons del Papa, sinó sobretot gent que està al capdavant d’accions pastorals i de projectes pastorals de volum considerable", explica Palau.
Gent que està al peu del canó, "vivint l'experiència de ser pastor, d'acompanyar, liderar o impulsar projectes pastorals que no són només teoria", remarca. Persones que fan adonar al públic "que la Teologia comença a escriure's i fer-se al costat del poble, al costat de la gent", explica Palau, amb projectes molt concrets, "imperfectes si vols o amb mancances com tots els projectes humans", afirma, però amb un esperit "de missió i evangelització molt potent".
Bisbes i arquebisbes de Bologna, de Yaoundé, de Vasai, d'Almeria, o professors i professores de Buenos Aires, Boston, Barcelona o Roma. Ponències i xerrades que persegueixen l'objectiu de voler assumir el repte pastoral que proposa el papa Francesc, "el repte de fer una pastoral no separada de la reflexió teològica", afirma Palau. I és que pel cap de departament de Teologia sistemàtica de la Facultat de Teologia, el papa Francesc "és una icona de la pastoral", una persona "que acull de nou el Concili Vaticà II", generant un Post-Concili, i adreçant-se "als de lluny i als de prop", i "predicant i practicant l'audàcia evangèlica".
Palau recorda que Francesc és un teòleg de la inclusivitat, "que no dissocia reflexió teològica i praxi teològica", sinó que mira el món amb "misericòrdia" i demana "la integració per als estrangers i per als ferits en l'esperit".
I amb aquesta voluntat d'unir reflexió i praxi, el Congrés Internacional fa un pas més i esdevé alhora un congrés itinerant. Un cop acabades les ponències a la Facultat de Teologia, un gruix del ponents del congrés repetiran les seves xerrades a parròquies "de perifèria". Del 12 al 14 al vespre tindran lloc a parròquies d'Hospitalet de Llobregat, de Nou Barris de Barcelona, de Sabadell, Sant Cugat i Vilafranca del Penedès, ponències d'alguns dels ponents del congrés.
"La Teologia i la reflexió teològica comença quan la gent toca de peus a terra i trobes gent normal i corrent que viu la fe com pot i sap enmig de les famílies i enmig de situacions complexes", explica Palau. Estan convençuts que tot el que es reflexiona ha de tornar en bé del poble i ha de servir per ajudar el poble, així que a través de la itinerància d'algunes xerrades volen acostar la reflexió a la gent, "perquè puguin veure confirmades les seves trajectòries i també es vegin esperonats a seguir amb els seus projectes pastorals i els seus compromisos del dia a dia".
Participaran en el Congrés noms internacionals i coneguts com Luis F. Ladaria, Matteo Zuppi, Margarida Bofarull, Armand Puig i Tàrrech, Walter Kasper, Joan Planellas, Maurizio Gronchi, Carlos M. Galli, Andrea Tornielli, Prem Xalxo, Jean Mbarga, Felix Anthony Machado, Adolfo González Montes, Catherine Cornille, Carlos Osoro i Joan-Josep Omella.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.