Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el quadern “Despertem! Propostes per a un humanisme descentrat”, en el que el filòsof Jorge Riechmann, el teòleg José Ignacio González Faus i la feminista i activista per la pau Carmen Magallón, parlen del gran repte del canvi climàtic.

Fa tot just un any, en el marc de la II Jornada de Pensament Fe i Justícia, els tres autors d’aquest quadern van seure en una mateixa taula, convidats per Cristianisme i Justícia, per dialogar sobre el que, segons Jorge Riechmann, és el “Segle de la Gran Prova”, on ens hi juguem el futur del planeta i la supervivència com a espècie.

Les seves aportacions durant la jornada s’han recollit ara en aquest quadern, que Cristianisme i Justícia ha titulat amb el crit de “Despertem!”, davant la urgència i l’envergadura dels reptes que afrontem. “En la nostra resposta i capacitat de construir alternatives ens juguem que en el futur predominin les desigualtats, els autoritarisme i la destrucció de la natura o, al contrari, la solidaritat, els drets, la inclusió i la participació”, assegura la introducció del quadern.

En el diagnòstic de la situació tots tres parlen d’un antropocentrisme cultural, sobretot occidental, que ha arribat al seu punt més àlgid amb el capitalisme. Enfront a això, des de la filosofia, la teologia i l’ecofeminisme, es plantegen si és possible endegar un curs civilitzador diferent, que cerqui altres metes i fomenti uns altres valors: acollir l’estrany, tenir cura del que és fràgil, fer les paus amb la natura i acceptar-nos com els éssers vulnerables i mortals que som.

Aquesta necessària nova manera de viure demana conversió i també contenció, com reclama Riechmann. “Poder dominar i no fer-ho: aquesta és la prova d’allò humà”, assegura el filòsof. Des de l’ecofeminisme, Carmen Magallón reivindica els models, visions i pràctiques alternatives que ha generat i proposat aquesta tradició. Posar al centre la vulnerabilitat i els límits humans contribueix a construir aquest humanisme descentrat que defensen els autors i aquest nou curs civilitzador en el que, demana González Faus, “hem de fer front comú tots aquells, creients i no creients, que llegim la realitat de la mateixa manera”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.