Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(CR) Un llibret senzill que sintetitza la vida de sant Francesc Coll. Aquest és el nou volum, número 270, i escrit pel periodista Àngel Rodríguez Vilagran, que se suma a la col·lecció Sants i Santes del Centre de Pastoral Litúrgica.

24 pàgines que glossen "la vida d’un gran apòstol de l’evangeli i d’un gran difusor a casa nostra del Rosari com va ser sant Francesc Coll (1812-1875)", afirma Rodríguez.

El fundador de les Dominiques de l'Anunciata del Pare Coll va néixer a Gombrèn, al Ripollès. La parròquia encara conserva la mateixa pica on va ser batejat i fins i tot el retaule on hi passava hores resant el Rosari. "Són una mena de relíquies que el poble sap valorar", explica l'autor. La casa pairal és avui un centre de convivències i espiritualitat de les germanes dominiques.

El quadern repassa els seus anys al seminari de Vic, la seva estada a la masia de Folgueroles, successos extraordinaris, o l’entrada a l’orde dels dominics.

També destaca dos punts importants: el primer, la seva tasca de missioner pels pobles de Catalunya, les conegudes “missions del pare Coll”, que feien paralitzar els llocs on es duien a terme. A la ciutat de Girona, per exemple, l’ajuntament li va demanar que estigués uns dies sense predicar perquè una companyia de teatre s’havia queixat que les funcions restaven buides.

El segon punt, la difusió que en va fer del Rosari, definit per ell com “un regal del Cel”, una “devoció que incloïa totes les altres devocions”.

Un capítol apart està dedicat a la seva tasca de fundador: el 15 d’agost de 1856, a Vic, reunia les primeres postulants de la que seria la congregació de les Germanes Dominiques de l’Anunciata.

El quadern dona a conèixer la personalitat del pare Coll, les seves qualitats, i fins i tot un “Anecdotari” que descobreix algunes curiositats desconegudes, com per exemple que li agradava la carn d’olla i que detestava les bledes. Tampoc hi falten algunes de les seves “màximes” més conegudes, com que “un foc produeix un altre foc”.

Ángel Rodríguez Vilagran (Salt, 1966), l'autor del llibret, és doctor en Periodisme i Ciències de la Comunicació i llicenciat en Ciències Religioses. Els seus darrers llibres són 1001 llegendes i mites de Catalunya (Ed. L’Arca, 2018) i Maria trenta-un santuaris (Ed. Claret, 2018).