Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) “El consum no és una realitat marginal, sinó que és un element clau i configurador de la realitat del sistema econòmic, del model de creixement econòmic i de desenvolupament, i del nostre model de vida: el consumisme”. Amb aquesta afirmació el pedagog Carles Armengol va motivar la formació ‘Canviar el consum per canviar la vida. Una proposta de conversió ecològica’, organitzada pels Missioners Claretians de Catalunya, que va tenir lloc dissabte a la Sala Claret de Barcelona.

Armengol, que també és mestre i educador social, va descriure un sistema econòmic basat en creixement, en la producció i en el consum dels productes produïts. La lògica d’aquest model suggereix que sense consum –i sense el consegüent augment de producció– l’economia no tira endavant i es perden llocs de treball, en una espiral que està a la base de la depredació del medi ambient, la contaminació.

La clau de l’estil de vida consumista, va insistir el ponent, no és la quantitat d’objectes o productes que consumim, sinó la ficció de pensar que, en aquest consum, satisfà les necessitats, sempre de manera immediata i fora d’un mateix. Però la realitat, va apuntar, és una altra: “El consumisme crea addicció, frustració i insatisfacció de les necessitats profundes”.

El decreixement i les 6 erres

Armengol va argumentar que només un canvi d’estil de consum pot produir un canvi de vida. Així va defensar que cal anar cap a un model més aviat de decreixement, marcat per les famoses “6R”: reducció, reparació, reutilització, redistribució, remanufacturació i reciclatge.

La Doctrina Social de l’Església il·lumina i estimula aquesta transformació d’estil de vida i de model econòmic. Per una banda, es tracta de revisar la pràctica de consum i la relació amb l’entorn: respectar la integritat i els ritmes de la natura i protegir el medi ambient, fer un ús eficient dels recursos limitats i revisar els models de desenvolupament i progrés.

També el papa Francesc fa una crida a la conversió ecològica integral. Un canvi profund que abasta la relació amb Déu, el Cosmos i els altres, i les dimensions personal, social, natural-ambiental, cultural, econòmica.

Aquesta conversió ha de portar a un estil de vida de “baix consum”: “desmercantilitzar la vida quotidiana” i assumir un consum responsable a nivell personal i ambiental. Segons Armengol, el canvi és possible i desitjable i obre les persones a noves dimensions.

Prendre consciència i recuperar la llibertat

Per trencar amb la dinàmica consumista, primer cal prendre’n consciència, trencar automatismes inconscients, aturar-se, recuperar la llibertat i decidir. Segons Armengol, el canvi en l’estil de vida, propiciat pel canvi en el consum, es guia per la consigna “menys és més”, de cara a una “vida bona” caracteritzada per la simplicitat, la senzillesa, la sobrietat, l’alentiment del temps, l’atenció plena al que vivim, la valoració del descans i la dimensió celebrativa.

Armengol és autor d’un llibre dedicat a aquesta qüestió que va ser guardonat amb el premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic 2019 i publicat per l’Editorial Claret.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.