Vés al contingut
Catalunya Religió

(Consell Evangèlic de Catalunya) El diumenge 9 de desembre, la façana de l'Església Evangèlica de Valls, a Tarragona, es feia de dia lluint una pintada cristianofòbica: "Fora cristians de les nostres terres".

"La veritat, és que més que preocupar-nos per l'acte de vandalisme que suposa embrutar les parets dels edificis de la nostra ciutat, el que de veritat ens va preocupar és la ignorància de l'autor (o autors) de la mateixa", informava l'Església en el seu compte de Facebook on la notícia va rebre nombrosos comentaris i mostres de solidaritat.

Respecte al contingut de la llegenda, i pensant en els que s'atribueixen de forma excloent la propietat de "les nostres terres", l'església aportava dades, per si calgués recordar-los, que demostren el profund arrelament de l'església evangèlica al municipi, molt més gran sens dubte que el dels autors de la llegenda, siguin els que siguin:

"Valls té presència evangèlica documentada des de mitjan segle XIX com a mínim. El nostre il·lustre conciutadà Antoni Vallespinosa (Valls 1833-1887), autor d'Anotacions de la Història de Valls el 1884, va ser el primer pastor protestant de l'Església Evangèlica del carrer Aragó de Barcelona. En 2019, l'Església Evangèlica de Valls, situada al Carrer Castells 6 (El Fornàs), complirà 50 anys a Valls. ".

Arrelament i diversitat

L'església ha volgut aprofitar l'incident per reafirmar, no només el seu arrelament a la ciutat sinó també la seva diversitat i obertura: "Som Vallencs i orgullosos de ser-ho. Som una església formada per catalans, bascos, andalusos, colombians, nicaragüencs, ucraïnesos, xilens... que intentem ajudar a totes les persones que arriben a l'església, sense preguntar-los d'on venen, intentant fer real el missatge de Jesús: Estimar el proïsme com a nosaltres mateixos". I recorden el lema de l'església: "Església Evangèlica de Valls: Al costat de la nostra ciutat. Església Evangèlica de Valls: A prop teu" .

Informar a la FEREDE

Des del Servei Jurídic de la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya (FEREDE), en conèixer els fets, s'ha demanat a l'Església afectada informació detallada sobre aquest acte vandàlic.

Com s’ha informat oportunament a Actualitat Evangèlica, des d'aquest any el el Servicio Jurídico de FEREDE segueix aquest tipus de fets i ha demanat la col·laboració d’Esglésies i entitats evangèliques per poder documentar-los.

Segons ha explicat FEREDE, el motiu d'aquest recull de dades respecte a possibles delictes d'odi cap a les esglésies evangèliques és "conèixer amb més detall i poder documentar la realitat a la qual s'enfronten les esglésies i entitats religioses pertanyents a FEREDE i també poder transmetre'ls la preocupació i el suport de la Federació davant d'aquestes situacions".

Diuen que en principi la iniciativa no té com a finalitat dur a terme cap denúncia, llevat que alguna entitat ho sol·liciti expressament. "En els últims temps hem pogut comprovar que hi ha més casos dels que creiem en el nostre entorn i que hi ha una actitud generalitzada per part dels evangèlics a 'amagar' aquest tipus de fets i restar-los importància", assenyalen.

Millor prevenir...

Com en el cas de l’Església Evangèlica de Valls, que ha restat gravetat a un acte de "vandalisme", moltes esglésies opten per ignorar les ofenses gratuïtes o relativitzar la seva importància. No obstant això, els experts en prevenció de radicalització i delictes d'odi aconsellen documentar els fets, per petits i insignificants que puguin semblar, per poder mesurar la seva evolució, prevenir mals majors i desactivar a temps, abans que creixi, qualsevol idea i sentiments xenòfobs o, com en aquest cas, cristianofòbics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.