Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Prefereixen la trobada comunitària, però contemplen escenaris mixtes, semipresencials, i conviden a les parròquies a fer misses per internet que incloguin els nens de la catequesi. Són algunes de les pautes que ha difós el SIC, el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears, a les portes d’un inici de curs marcat per la Covid-19.

“La catequesi no és una extraescolar per molt que a vegades socialment siguin equiparades. La catequesi és un servei de la comunitat parroquial equiparable a les activitats educatives de caire social i del lleure”. Així ho recorda el consell de delegats de les diòcesis de Catalunya i Balears. Continuen apostant per una catequesi presencial i comunitària per al procés d’iniciació cristiana d’infants, adolescents, joves i adults. Això sí, amb la responsabilitat que comporta la situació sanitària i seguint sempre les mesures de prevenció i higiene que recomanen les autoritats sanitàries.

Per aquest motiu han publicat unes orientacions per a la represa de la catequesi. Després de mesos sense trobar-se presencialment, els equips de catequesi hauran d’adaptar el curs a cada realitat, subjectes als canvis que l’actualitat sanitària vagi exigint. Recomanen començar la catequesi després de la festivitat del Pilar per tenir els protocols ben apamats. Aquest temps previ ha de servir per reunions de catequistes, trobades amb pares i mares, o bé fer les inscripcions, a poder ser, per mitjans digitals.

Completar el curs amb recursos digitals

Des del SIC també plantegen altres escenaris com en cas de confinament o una catequesi semi-presencial. En el document publicat subratllen la importància de l’ús de les noves tecnologies per complementar la catequesi. No descarten fer les sessions utilitzant recursos digitals en les situacions en què no sigui possible trobar-se en la comunitat parroquial.

Consideren “oportú” que les parròquies comptin amb la possibilitat de fer misses en streaming i que la retransmissió que es faci sigui “preferencialment la celebració de l’Eucaristia amb presència de nens de la catequesi”. També apel·len a la responsabilitat i col·laboració dels pares, com a primers educadors en la fe dels fills, i de rectors i catequistes.

Nous hàbits de protecció, també a catequesi

Com a mesures de seguretat, adults, infants i joves hauran de portar sempre la mascareta, rentar-se les mans abans i després de la catequesi, mantenir la distància mínima de seguretat, desinfectar les superfícies i garantir la ventilació dels espais. L’entrada i la sortida es pot fer esgraonada per grups, que es recomana que sempre siguin els mateixos. A nivell higiènic també és imprescindible que els alumnes portin el seu material i no el comparteixin, en cas contrari caldria desinfectar-lo.

Són orientacions que ja van anunciar en la reunió amb responsables de catequesi celebrada a l’estiu i que queden recollits en aquest decàleg per a la catequesi en temps de Covid-19, publicat al nostre portal el mes de juliol.