Vés al contingut
Catalunya Religió
caritas-bcn-feina-cor-1
Fotografia: Càritas Barcelona.
Galeria d'imatges

Càritas Barcelona Més de 150 persones s'han aplegat aquest dijous al matí al Centre Cívic del Bon Pastor per celebrar el 10è aniversari de Feina amb Cor, el servei d’acompanyament a l’ocupació de Càritas Barcelona. En presència del conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, l’entitat ha fet valdre la feina feta durant aquests 10 anys, amb l’objectiu de continuar impulsant un servei que dona esperança a totes aquelles persones que cerquen una oportunitat laboral.

En aquests 10 anys, Feina amb Cor ha acompanyat més de 10.000 persones. D’aquestes, gairebé 7.000 han trobat alguna feina. A Feina amb Cor, la persona disposa d’un assessor que la guia durant un període d’aproximadament sis mesos, participa en accions grupals que potencien les seves competències, realitza simulacres d’entrevistes i assisteix a formacions per trobar feina de manera activa, constant i autònoma. Totes aquestes accions estan enfocades a què la persona pugui inserir-se de manera exitosa al mercat laboral.

Pel que fa al perfil de les persones que Càritas acompanya des del servei, un 65% tenen entre 30 i 54 anys i més de la meitat són dones. “Tot i que la majoria de les persones que acompanyem es troben en edats compreses entre els 30 i els 54 anys, gairebé el 70% de les persones majors de 55 anys que hem acompanyat en aquests 10 anys també han trobat feina. Per nosaltres, l’edat no és una barrera, sinó que es tracta de trobar les eines adequades per acompanyar de manera individual i personalitzada”, ha explicat Gregori Cascante, CEO d’Ingeus, empresa gestora de Feina amb Cor.

“Des de Feina amb Cor volem que les persones tinguin una oportunitat laboral, recuperin l’esperança i surtin de la seva situació d’exclusió”

També s’ha indicat que 3 de cada 10 persones acompanyades durant el darrer any són de nacionalitat espanyola, i que 6 de cada 10 són estrangeres no comunitàries. Pel que fa a la formació, 1 de cada 2 persones ateses no tenen estudis reglats, i el 33% fa més d’un any que es troben a l’atur. “Malgrat els nombrosos obstacles que han de superar les persones, oferim totes les eines que es troben al nostre abast per donar una resposta integral. Si la persona necessita un curs de formació específic, uns estris de cuina per desenvolupar la seva feina o un vestit, com a Càritas els hi proporcionem”, explica Dessirée Garcia, responsable de formació i inserció laboral de Càritas Barcelona.

Garcia ha alertat sobre les conseqüències de no tenir una llar digna a l’hora d’inserir-se al mercat laboral, denunciant que en aquests 10 anys les persones ateses que, per exemple, viuen en una habitació de relloguer s’han duplicat i, en canvi, les que viuen en un pis en propietat han disminuït en 10 punts percentuals. “Es fa molt difícil trobar feina quan no saps si demà et faran fora del domicili on vius, si no tens un espai digne on descansar o si no tens dret a utilitzar el lavabo a determinades hores per empolainar-te i anar a treballar”.

També ha recordat que tot i que les dades globals indiquen que l’ocupació es troba en una bona situació, a Catalunya encara hi ha més de 340.000 persones a l’atur, que més de 100.000 llars tenen tots els seus membres en actiu a l’atur i que 1 de cada 10 persones amb feina a Catalunya és pobre. “Des de Feina amb Cor donem resposta a situacions com aquestes, amb l’objectiu que les persones tinguin una oportunitat laboral recuperin l’esperança i surtin de la seva situació d’exclusió”, ha dit.

Un servei de 9 sobre 10

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha agrait la tasca de Càritas Diocesana de Barcelona, animant a l’entitat a continuar treballant conjuntament amb l’administració. “Feina amb Cor és sinònim de 10 anys de feina ben feta, de resultats positius amb noms i cognoms. Són 10 anys d’avançar plegats”, ha afirmat.

Tot i això, ha explicat que encara hi ha reptes pendents, i que cal fer front a qüestions concretes com són, per exemple, els aturats de llarga durada.

Finalment, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Eduard Sala, ha demanat a les administracions que totes aquelles accions dirigides a millorar la inserció laboral d’una persona tinguin una part tècnica, però que també es tingui en compte el tracte humà. “A Feina amb Cor les persones són tractades pel seu nom, amb l’objectiu que puguin creure en elles mateixes, que sàpiguen que és possible trobar una feina, avançar, millorar", ha dit.

Les persones que passen pel servei valoren amb un 9 sobre 10 el tracte rebut pels professionals de l’equip i 7 de cada 10 el recomanen a persones que es troben en la seva mateixa situació. "Cal continuar treballant en aquesta línia perquè moltes més persones amb noms i cognoms arribin a la seva meta professional”, ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.