Vés al contingut
Catalunya Religió
caritas-catalunya-ahiti

Càritas Catalunya La inseguretat alimentària, la violència de les bandes armades, la vulneració generalitzada dels drets humans i els brots de malalties lligades a la manca d’aigua i sanejament estan portant la població d'Haití a la vora del col·lapse. Per aquest motiu, Càritas ha obert una campanya d’emergència per portar ajuda humanitària al país més pobre i desigual d’Amèrica amb una població de prop de 12 milions de persones. 

Des de fa mesos, les bandes criminals controlen bona part del territori, principalment l’àrea metropolitana de la capital, Port-au-Prince. Segons les Nacions Unides, més de 362.000 persones s’han vist obligades a sortir de la ciutat cap a altres regions deixant enrere els seus mitjans de vida i enfrontant-se a situacions de més vulnerabilitat. El 72% de la població pateix malnutrició, mentre que 4,97 milions d’haitians estan a la vora de la fam.

“Aquesta acceleració dels atacs armats limita la circulació de mercaderies i contribueix a l’augment dels preus dels aliments bàsics, que entre gener i abril han pujat un 21%”, explica Juan Manuel Díaz, cooperant de Càritas Espanyola al Carib i Centreamèrica.

Tancament d’hospitals i escoles

La violència exercida per les bandes armades ha provocat el tancament de desenes d'hospitals i centres de salut per la manca de medicaments i personal. A més, més d’un miler d’escoles romanen tancades i els menors han esdevingut el blanc dels reclutaments de les organitzacions criminals. “La situació de violència i inseguretat alimentària sumada a la manca de suport psicosocial està afectant la salut mental de la població, tothom té por”, indica Juan Manuel Díaz.

La xarxa haitiana de Càritas diocesanes informa de l’arribada de desenes de milers de desplaçats a les províncies, que han augmentat la demanda de productes i serveis a poblacions on ja hi havia grans carències.

Amb la campanya 'Càritas amb Haití', la confederació pretén canalitzar la solidaritat dels donants després de la crida d’emergència de les Càritas haitianes. Càritas Espanyola aportarà 100.000 euros per a aquest suport inicial d’emergència, que serà destinat sobretot a les persones desplaçades a Hinche, acentre-est, i Fort Liberté, al nord. L’objectiu és donar suport psicosocial, ajuda a la producció agrícola i material de primera necessitat, com ara kits d’aliments, higiene, material escolar, mantes i botigues.

Una presència consolidada a Haití

Les Càritas haitianes, que arriben a tot el territori nacional, es coordinen amb les autoritats locals per assegurar que l’ajuda arriba a les persones que més ho necessiten. A més, tenen identificats proveïdors de subministraments locals que us permeten rebre’ls sense haver de passar per les zones controlades per les bandes.

Càritas Espanyola és de les poques Càritas que té una presència consolidada al país a través de les Càritas diocesanes. Des del 1998, ha mantingut el seu suport i compromís amb el poble haitià, especialment després del terratrèmol que va assolar el país el 12 de gener del 2010, l’huracà Matthew el 2016, i del terratrèmol d’agost del 2021.

Des de llavors, la confederació manté un suport continuat en projectes de sanejament, desenvolupament agropecuari i de ramaderia i grups d’autoestalvi, que permeten als haitians millorar la seva autonomia. “Fins ara quan necessitàvem diners, havíem d’aconseguir-ho amb alt interès, i ara al grup estalviem i ens prestem a nosaltres mateixos, amb un interès molt més baix. Fins i tot amb préstecs de 100 gourdes (1 euro) nosaltres avancem molt”, explica Silva George, participant d’un programa d’autoestalvi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.