(Jordi Llisterri -CR) “Lamento profundament que un diari prestigiós com l’ABC pugui donar espai a un text que conté, no només una visió molt distorsionada de la realitat de l’Església a Catalunya, sinó també nombroses falsedats i fins i tot greus calumnies sobre el pensament d’alguns bisbes i altres eclesiàstics catalans”. Aquesta és la resposta de l’arquebisbe Joan-Enric Vives, com a secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, a un reportatge publicat a l’ABC el passat diumenge. El text, presentava una església catalana segrestada per l’independentisme, feia un rànquing entre bisbes bons i dolents segons el seu grau de nacionalisme, i acusava a l’abat de Montserrat d’estar “fora de l’ortodòxia romana” en temes com l’avortament.
En l’edició d’aquest dijous de l’ABC, junt amb la carta de Vives, també es publicava una carta de l’abat Josep Maria Soler, en la que demanava que “la calúmnia i la difamació no haurien de formar part del patrimoni argumental, ni molt menys fer-los passar per informació professional seriosa”. L’abat va haver de recordar que “he insistit en més d’una ocasió en que estic a favor de la vida des del seu inici fins al final i que no estic d’acord amb que es consideri l’avortament com un dret”.
Les dues
cartes remeten a la
nota dels bisbes catalans davant les eleccions i al document
Al servei del nostre poble “per qui vulgui conèixer realment el que pensen els bisbes catalans”. Vives remarca que “l’Església a Catalunya no busca altre cosa que Jesucrist sigui anunciat, conegut i estimat. Afirmar el contrari, com fa l’autor del reportatge, és completament injust i fals”.
El reportatge de l’ABC del
diumenge 28 d’octubre afirmava que en algunes parròquies “les homilies s’han convertit en autèntiques proclames de caire nacionalista”, parlava de “represàlies” als qui no combreguen en aquest línia en un “context de pressió total”, i que les misses en català “produeixen una natural deserció dels fidels”. El reportatge es tancava parlant de “bisbes ‘lugareños’ que entenen que la universalitat catòlica passa necessariament per combregar amb la senyera”.
També acusava directament al bisbe auxiliar Sebastià Taltavull de “mentir” quan va explicar que s’havia abstingut en la votació del document de la Conferència Episcopal Espanyola que alertava sobre la “desintegració unilateral d’Espanya”. En realitat, va ser el mateix portaveu de la CEE, Martínez Camino, qui
va explicar en roda de premsa que el document havia estat aprovat amb 17 vots a favor i quatre abstencions, no per unanimitat com afirma l’article de l’ABC.
La carta de l’abat Josep Maria Soler, acaba puntualitzant que “el meu segon cognom és Canals, no Riba. En això entenc que un lapsus el pot tenir qualsevol”.