Vés al contingut

Ahir, una persona va demanar-me que era el Ramadà i com ho vivien els musulmans. He escrit aquesta resposta que és útil per qui vulgui conèixer millor als nostres veïns musulmans. La paraula Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar seguit pels musulmans. Durant aquest mes els musulmans practiquen un dejuni (sawn) des de la sortida fins la posta del sol. El dejuni consisteix en abstenir-se menjar i beure, de fumar i de mantenir relacions sexuals. Cada nit, la família es reuneix per acabar el dejuni i llegir un fragment de l’Alcorà. A més, durant el Ramadà s’han de fer obres de caritat i estar atent amb les persones necessitades. A la fi d’aquest mes es celebra la festa de la ruptura del dejuni (Aid al Fitr).

El nom Ramadà prové de l’arrel rmd que significa sol abrasador o calor intensa i sequera. En les societats àrabs preislàmiques hi havia un mes que es considerava sagrat i era un temps de treva de tot conflicte. Algú ha volgut veure en aquest mes alguna similitud i adaptació de la Quaresma cristiana. Altres, atenent-se a l’etimologia de la paraula, afirmen que era un temps en el qual es paraven les activitats civils i militars degut a la calor. Tot i que, degut a la mobilitat del calendari musulmà, el Ramadà es pot celebrar a l’hivern. En la tradició musulmana sunnita, el dia 27 del mes de Ramadà es celebra la Nit del Destí (Laylat al-Qadr) que commemora l’aparició de l’arcàngel Gabriel a Mahoma per revelar-li l’Alcorà.

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.