Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Soscavar els drets humans és un dels mitjans més utilitzats pel poder per imposar el seu afany de domini. Si s’afebleixen les resistències, si les proteccions s’esfondren… les persones se senten indefenses. El control i l’espionatge són pràctiques habituals. Pegasus, que es ven només als estats, està en boca de tothom. Es tracta d’un producte israelià d’alta tecnologia infiltrada als mòbils amb un software determinat que serveix per espiar els ciutadans. Citizen Lab, grup vinculat a la universitat de Toronto, juntament amb la revista The New Yorker, han destapat un cas de vigilància, que afecta greument Espanya, tot i que té abast internacional. Espionatge no només a líders independentistes, sinó també a advocats, periodistes... El relat inclou ara el president del Govern i una ministra. Situació que genera molts interrogants. Encara hi ha moltes coses ocultes.

Enderrocar el dret a la intimitat és el primer pas que origina un efecte dòmino sobre un ampli sector de drets, que cauen estrepitosament per terra. Repercuteix també en persones que tenen el deure de guardar el secret professional. Sense aquesta seguretat, la indefensió és la primera conseqüència, seguida de la pèrdua de confiança. Les informacions que s’obtenen poden perjudicar, quan els que les posseeixen les vulguin posar en circulació. Hi ha mitjans de comunicació i persones amb rellevants responsabilitats pel seu càrrec que justifiquen aquest espionatge, exercit a més de manera il·legal.

La defensa dels drets humans, així com el deure de guardar secret per part de determinats professionals, no admet abaixar la guàrdia. Si es conculquen de manera delictiva, cal fer-hi front. Hi ha debats sobre el secret professional. S’intenta dinamitar-lo a poc a poc, soscavar-ne els fonaments. L’Església catòlica dona, per part seva, un gran valor al sigil sacramental, entès com a «secret inviolable que ha de guardar el confessor del que sent en la confessió sacramental». Un sacerdot que el trenqués cauria automàticament en excomunió pel fet d’haver comès el delicte.

Els drets humans s’han de respectar en totes les persones sense excepció i sempre.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.