Vés al contingut

Després dels cinc diumenges de Quaresma, avui, amb el Diumenge de Rams, comencem la Setmana Santa, que per als cristians és el centre de tot l’any litúrgic i el nucli de la nostra fe, ja que durant aquests dies celebrarem el Misteri Pasqual: la passió, la mort i la resurrecció del Senyor.

Des d’avui, dia de Rams, i fins diumenge de Pasqua (i més en concret, del dijous sant a la missa del Cena del Senyor, al diumenge de Resurrecció), els cristians celebrarem l’amor de Jesús que s’ofereix a l’ara de la creu i que és glorificat pel Pare en la resurrecció.

Durant aquests dies sants, on el dijous celebrarem la Cena del Senyor, el divendres la passió i la mort de Jesús, amb l’adoració de la creu i finalment la nit del dissabte, la gran Vigília Pasqual.

El Misteri Pasqual que celebrarem aquests dies sants, ens fa descobrir en Jesús, “el gra de blat colgat en el solc, que mor” i que precisament per la seva mort, es multiplica, convertit en espiga, signe de resurrecció. És la Pasqua, que significa, el pas de la mort a la vida, de la creu a la tomba buida, del sepulcre a la resurrecció.

I com a preludi o introducció del Tridu Pasqual, avui Jesús, el Fill de David, és aclamat pel poble en la seua entrada a Jerusalem, com a “beneït” i “Rei d’Israel”. Per això la litúrgia posa en la processó que fem fins als temples, amb les branques d’olivera i les palmes, per aclamar Jesús, el psalm 23, que presenta l’entrada del Senyor al santuari: “Portals, alceu les llindes, engrandiu-vos portalades eternes, que ha d’entrar el rei de la glòria”.

En la litúrgia d’aquest diumenge de Rams, abans de l’inici de la processó, es proclama la lectura de l’Evangeli de l’entrada de Jesús a Jerusalem, enguany en la versió de l’evangelista Sant Lluc (Lc 19:24-40), per aclamar el Rei d’Israel.

A l’Eucaristia es proclama la lectura d’un fragment del profeta Isaïes (Is 50:4-7), a la qual el poble respon amb unes estrofes del psalm 21 i després el fragment de la carta als filipencs (Fl 2:6-11) referents a Jesús, obedient fins a la mort i una mort de creu i exalçat per Déu. La passió del Senyor, enguany segons Sant Lluc, ens posa al davant l’ofrena de Jesús al Pare, des de l’últim sopar, la seva pregària a Getsemaní, la detenció, les negacions de Sant Pere, la seva compareixença davant Herodes i el governador Ponç Pilat, la condemna, la crucifixió i la mort i l’enterrament del Senyor.

Celebrar el Misteri Pasqual de la mort i de la resurrecció de Jesús, és proclamar el misteri de la nostra fe. Celebrar el Misteri Pasqual és aclamar i reconèixer el Déu que en Jesucrist, vencedor de la mort i del pecat, ens salva.

El 19 de març de 1978, diumenge de Rams, l’arquebisbe màrtir de San Salvador, Òscar Romero, animava el poble de Déu a no viure la Setmana Santa únicament “com a record del passat, sinó amb esperança”, per fer present “la veu de Déu, la veu de Crist que ve a redimir-nos”. Déu, com recordava l’arquebisbe Romero, “ens diu que no s’ha d’emmudir la veu i el crit del just”, ja que la Setmana Santa que avui comencem, no és per a “predicar el conformisme”, sinó per a “matar els brots d’avarícia, de cobdícia, de supèrbia, d’orgull”, perquè d’aquesta manera “pugui sorgir en nosaltres un home nou, per construir una civilització nova, la civilització de l’amor”.

Per això, celebrar la Setmana Santa és descobrir els nous crucificats del nostre món i baixar-los de la creu. Perquè només si reconeixem Jesús en els qui pateixen, si escoltem els clams dels qui estan oprimits, podrem viure aquests dies sants en comunió amb tants i tants germans nostres clavats a les creus del nostre món.

Enguany hauríem de recordar que aquest diumenge de Rams és el diumenge de palmes i no d’armes, encara que són aquestes les que dominen el nostre món, provocat la mort i el dolor en tantes i tantes famílies. Tant de bo substituírem les armes per les palmes, per aclamar el Senyor i acabar amb les guerres i els odis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.