Vés al contingut

Per conèixer-se i donar-se a conèixer s'organitza la primera “Jornada Entitats Socials d’Església al servei dels desafavorits”. Es farà aquest dissabte 12 de març al Col·legi dels Salesians d’Horta, a Barcelona (vegeu notícia a CatalunyaReligio.cat). A la llum (?) de la crisi econòmica que estem vivint, encara es fa més evident la necessitat de l'enorme xarxa d'atenció social que organitzacions vinculades d'alguna manera o altra a l'Església catòlica, sense la qual el país, senzillament, no aguantaria. Tres reflexions ràpides a rel d'aquesta trobada.

1. El primer que ens ve al cap és que, efectivament, hi ha encara moltes necessitats per cobrir, moltes persones per atendre, moltes realitats precàries i fràgils que la societat crea o no sap, o no pot, resoldre. Aquesta és la primera mirada que cal fer: el món tan evolucionat com sembla és terriblement injust i aboca moltes persones a la pobresa o a la solitud.
2. La segona reflexió és si cal apostar per enfortir les entitats assistencials o més aviat per completar l'Estat del Benestar. A parer meu, aquesta dicotomia és falsa. Falten les dues coses, i que es complementin. Benet XVI feia una interessant reflexió a la seva primera encíclica. Fins i tot el dia que totes les necessitats materials estiguij cobertes, sempre hi haurà solitud i sempre, per tant, la resposta cristiana, és a dir, d'amor. A més
El Estado que quiere proveer a todo, que absorbe todo en sí mismo, se convierte en definitiva en una instancia burocrática que no puede asegurar lo más esencial que el hombre afligido —cualquier ser humano— necesita: una entrañable atención personal. (...) La afirmación según la cual las estructuras justas harían superfluas las obras de caridad, esconde una concepción materialista del hombre: el prejuicio de que el hombre vive « sólo de pan » (Mt 4, 4; cf. Dt 8, 3).
Benet XVI Deus caritas est (28), 2006
3. Finalment, aquesta ocasió ens permet de veure l'Església en la seva real dimensió. A quinze dies de l'elecció de Rouco i les seves pors, enmig de debats intel·lectualíssims sobre la laïcitat o escridassades televisives a costa d'abusos sexuals, l'Església dóna testimoni d'una realitat molt més àmplia, més autèntica i, amb tota seguretat, més amagada que qualsevol altra. S'ha d'aprofitar.
Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.