Vés al contingut

Encara que no ho sembli ja han passat cinc anys de la mort del papa Joan Pau II i tots recordem aquelles grans pancartes que es van lluir a Roma durant els dies de l’enterrament i de l’elecció d’un nou papa, que deien: “Santo subito”, és a dir, en italià, que fessin a Joan Pau II sant ben aviat. Jo recordo que, ben a prop de la Plaça de Sant Pere del Vaticà, durant molt de temps, se’n podia veure encara una de penjada en un balcó. Doncs bé, ara que ja han passat els cinc anys, prescriptius segons el Codi de Dret canònic, després de la seva mort; ara sí que ja es podria obrir un procés normal per a la seva beatificació.

Hem de dir que durant tots aquests cinc anys, el papa Benet XVI ha actuat amb total prudència, sense desinflar el procés inicial, que va obrir ell mateix -extraordinàriament- a petició dels cardenals, però tampoc sense fer cap excepció especial, tot procurant que les coses segueixin el seu curs normal. Ningú nega que Joan Pau II va viure tot el seu pontificat immers en una profunda convicció religiosa i amb una vida santa, per molt que ara, amb tot el que s’està destapant en la nostra església, es vulgui fer creure ara que va ser una mena d’encobridor de mil i una coses. Jo més aviat m’inclino a creure que va viure sense saber moltes coses de les que li amagaven o no li explicaven del tot. Segurament és el que li va passar, per exemple, amb el fundador dels Legionarios de Cristo, Marcial Maciel. Jo no crec que Joan Pau II el volgués encobrir, més aviat penso que se’n va refiar massa i que a ell també el va enganyar, com a molts d'altres. Quantes vegades no ens passa això a nosaltres amb moltes altres persones.

Per aquest motiu m’ha agradat molt i m'ha sorprès la crida a la prudència que, davant de la possible beatificació ràpida de Joan Pau II, ha fet l’anterior Secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Angelo Sodano, que actualment és el degà del Col·legi cardenalici, quan ha expressat els seus "dubtes" sobre "l'oportunitat de donar preferència" a la causa de beatificació de Joan Pau II, la qual cosa obligaria a saltar-se els processos "en curs des de fa anys" per beatificar als papes Pau VI o Pius XII.

El cardenal Sodano que va se durant quinze anys secretari d'Estat de Joan Pau II va fer aquestes manifestacions en una carta enviada al juny de 2008 al Postulador de la causa de beatificació de Karol Wojtyla, el sacerdot polonès Slawomir Oder, segons ha informat el diari italià Il Giornale. Sodano, segons les mateixes fonts, sempre va evitar testimoniar en el procés de beatificació de Joan Pau II, tant en la fase diocesana, començada a Roma el 2005, com en les següents ja a nivell Vaticà. El 17 de juny de 2008, no obstant això, va enviar una carta per expressar la seva opinió sobre el cas. "Personalment considero que el Papa Joan Pau II sempre va viure la santedat. Aquesta opinió me la vaig anar formant en els quinze anys que vaig estar al seu costat com a secretari d'Estat. L'únic dubte que alguns avui expressen és sobre l'oportunitat de donar preferència a la seva causa sobre les ja en curs de Pius XII i Pau VI", va escriure Sodano.

Igual que Sodano, l'actual cardenal prefecte per a les Esglésies Orientals, l'argentí Leonardo Sandri, i que va ser estret col·laborador de Joan Pau II tampoc va voler testimoniar en el procés. Segons el diari, la decisió d'ambdós cal veure-la en els seus desitjos d'esperar algun any més abans d'iniciar la causa. Tinguem en compte que la causa de beatificació de Joan Pau II es va obrir a Roma el 28 de juny de 2005, per exprés desig del Papa Benet XVI, sense esperar que transcorreguessin cinc anys de la seva mort, com estableix el Codi de Dret Canònic.

El 19 de desembre passat, el Papa Benet XVI va proclamar "venerable", després d'aprovar el decret pel qual es reconeixien les "virtuts heroiques de Karol Wojtyla”, primer pas cap a la santedat del Pontífex polonès. Ara falta l'aprovació per part del Papa Ratzinger del miracle que dugui a la proclamació com a beat del seu antecessor. Encara que són més de 250 les curacions inexplicables que s'asseguren per intercessió de Joan Pau II, el postulador de la causa, el sacerdot polonès Slawomir Oder, s'ha inclinat per la curació de la monja francesa Marie Simon Pierre, que patia Parkinson, la mateixa malaltia que tenia Wojtyla.

Recentment un diari polonès va assegurar que el procés de beatificació estava estancat pel fet que la Comissió mèdica havia rebutjat el "miracle" de la monja francesa, ja que un dels metges tenia "dubtes". Posteriorment altres mitjans van assegurar que la monja havia recaigut de la seva malaltia, el que va ser desmentit. Segons va explicar recentment a Efe el cardenal José Saraiva Martins, prefecte emèrit de la congregació per a les Causa dels Sants, l'estancament no existeix i el que passa és que el suposat miracle de la monja no ha estat encara estudiat per la comissió mèdica de la Santa Seu. Si finalment aquest miracle és aprovat, només quedarà triar la data de la beatificació. (Tot això ho podeu trobar a Periodista Digital).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.