Vés al contingut

“Després de molt temps, per fi puc fer la meva feina amb la seguretat de tenir un contracte laboral darrera que defensa els nostres drets,...”

Així s’expressava una treballadora de la llar després d’una colla d’anys fent feines per cases particulars. Malauradament aquest no és un cas aïllat, el sector de la neteja, en molts casos, no compta amb la seguretat d’un contracte laboral que dona accés a una sèrie de drets i deures.

La precarietat laboral que viuen moltes persones que treballen al sector de la neteja, ha sortit a la llum en aquests moments de crisi, s’ha fet més visible el que ja existia abans de la pandèmia.

Podem seguir mirant a l‘altre costat, com ho hem fet fins ara?. Vivim en una societat avançada en drets, com ho és l’europea, alhora que ens permetem no voler veure una forma d’explotació laboral com aquesta?.

Moltes persones que treballaven sense un contracte laboral, ara s’han trobat que no tenen cap mena d’ingrés i sense drets que puguin apaivagar la seva precarietat. No tenen accés als ajuts per que han estat fora del sistema de protecció social. De cop, aquests treballadors/es, es queden sense res.

Tothom ens hauríem de preguntar, alhora de contractar un servei, on ens porta fer-ho sense comprovar si aquest compleix amb les obligacions laborals, de seguretat, etc.

Ens porta a estalviar-nos l’IVA? A no tenir cap mena de garantia? A deixar sense drets a la persona treballadora: sense una protecció per la salut, sense prestació d’atur, sense dret a una baixa laboral, sense vacances, ... em sembla que no ho voldríem per nosaltres, doncs deixeu-me dir que no ho hauríem de voler per les altres persones.

No parlo des de la bonhomia, ser bona persona, aconseguir els drets laborals i la societat del benestar que avui tenim ha costat molts anys d’esforços i de lluita a moltes persones i encara en continua costant.

Vull posar en valor un projecte com el que duu a terme Troballes, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Lleida. Troballes Llar és una de les seccions de l’empresa d’inserció que es dedica a fer feines de la llar, bàsicament neteges. Té contractats als seus treballadors/es de forma legal, amb un contracte laboral d’acord amb el conveni del sector de la neteja que regula els seus drets i obligacions.

Sou molts els que ja ens coneixeu i sabeu que contractant-nos realitzeu una doble funció: rebeu un servei i alhora esteu col·laborant en ajudar a persones perquè puguin treballar i ho facin amb tots els drets.

No tothom fa les coses malament, per suposat que no i això també s’ha de dir. Us convido a col·laborar en projectes “amb valor afegit”, a donar suport als que fan les coses bé.

Aquests dies sentim dir que tot anirà bé, que cal que aprenguem alguna cosa de tot el que està passant, que pensem que hem après d’aquesta situació de pandèmia, per tal de sortir-ne amb valors renovats i no repetir comportaments que ens han portat, entre altres coses, a deixar gent “tocada”.

Si volem una societat més justa, comencem per nosaltres mateixos, ens ho podem plantejar com una forma més d’ajudar i de fer-la possible. Us convido a pensar-hi.

Josep Fernàndez, gerent de Troballes.

Tags
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.