Vés al contingut

No ens hem de resistir a l’Esperit Sant, sinó acollir la Paraula amb docilitat: és l’exhortació del Papa Francesc aquest matí a l’homilia de la Missa matinal a Casa Santa Marta. Bondat, pau i mestratge de sí mateix són el fruit de qui acull la Paraula, la coneix i hi té familiaritat. La Missa, ha dit al principi de l’homilia Francesc, ha estat oferta per les germanes de la mateixa Casa Santa Marta que «celebren el dia de la seva fundadora, Santa Lluïsa de Marillac». El servei de Debora Donnini:

Fa uns dies vam parlar de la resistència a l’Esperit Sant, que Esteve reprenia als doctors de la Llei, avui les Lectures ens parlen de l’actitud contrària, la del cristià, que és «la docilitat a l’Esperit Sant». Aquesta actitud és el centre de la reflexió del Papa Francesc a l’homilia d’avui a Casa Santa Marta. Després del martiri d’Esteve va tenir lloc una gran persecució a Jerusalem. Tant sols els Apòstols hi van romandre, mentre «els creients», «els laics», apunta el Papa, es van dispersar per Xipre, a Fenícia i a Antioquia – explica la Primera Lectura extreta dels Actes dels Apòstols – i anunciaven la Paraula només als jueus. Alguns dels quals a Antioquia van començar a anunciar Jesucrist també als grecs, «als pagans», per què sentien que l’Esperit Sant els encoratjava a fer-ho: «han estat dòcils», explica el Papa Francesc. «Han estat els laics – segueix – que han portat la Paraula, després de la persecució, per què eren dòcils a l’Esperit Sant».

L’Apòstol Jaume al primer capítol de la seva Carta, exhorta a «acollir amb docilitat la Paraula». Cal doncs ser oberts, «no rígids». El primer pas en el camí de la docilitat és «acollir la Paraula», és a dir «obrir el cor». El segon, és «conèixer la Paraula», «conèixer Jesús» de fet diu: «Les meves ovelles escolten la meva veu, jo les conec i elles em segueixen». Coneixen per què són dòcils a l’Esperit. Finalment hi ha un tercer pas: «la familiaritat amb la Paraula»:

«Portar sempre amb nosaltres la Paraula, llegir-la, obrir el cor a la Paraula, obrir el cor a l’Esperit que és el que ens fa entendre la Paraula. El fruit de rebre la Paraula, de conèixer-la, portar-la amb nosaltres, aquesta familiaritat amb la Paraula, és un gran fruit: és el fruit... l’actitud d’una persona que ho fa així és el d’una persona bondadosa, benevolent, joiosa, afable, mestra de sí mateixa, suau».

Aquest és l’estil que dona la docilitat a l’Esperit, segueix Francesc:

«He de rebre l’Esperit que em porta la Paraula amb docilitat, i aquesta docilitat, aquest no resistir-me a l’Esperit em portarà a una nova manera de viure, a un món d’anar endavant. Rebre amb docilitat la Paraula, conèixer-la i demanar a l’Esperit la gràcia de fer-la conèixer i deixar després espai per a que la llavor germini i creixi en les actituds de bondat, suavitat, benevolencia, pau, caritat, mestratge de sí mateix: tot això és el que fa l’estil cristià».

A la Primera Lectura s’explica que, quan a Jerusalem reberen la notícia que gent arribada de Xipre i Cirene anunciava la Paraula als pagans a Antioquia, es van espantar una mica i hi van enviar Bernabé, preguntant-se -comenta el Papa – com era possible que es prediqués la Paraula als no circumcidats i com era possible que la prediquessin no els Apòstols sinó «aquesta gent que nosaltres no coneixem». I «és maco» diu el Papa que quan Bernabé arriba a Antioquia i veu «la gràcia de Déu», se n’alegra i exhorta a «restar amb el cor ferm, fidel al Senyor», per què era un home «ple de l’Esperit Sant»:

«Hi ha l’Esperit que ens guia a no equivocar-nos, a acollir amb docilitat l’Esperit, a conèixer l’Esperit en la Paraula i viure segons l’Esperit. Tot això és el contrari a les resistències que Esteve reprova als caps, als doctors de la Llei: «Vosaltres sempre us heu resistit a l’Esperit Sant». A l’Esperit ens hi resistim? O l’acollim? Amb docilitat: aquesta és la paraula de Jaume. «Acollir amb docilitat». Resistir envers docilitat. Demanem aquesta gràcia».

El Papa conclou apuntant, «una mica fora de l’homilia», que «ha estat al poble d'Antioquia, de fet, on per primer cop els deixebles van ser anomenats cristians.

Traducció per Mònica Mor

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.