Vés al contingut
Catalunya Religió
blanquerna-papa-2
Fotografia: Vatican News.
Galeria d'imatges

CR / Vatican News Una representació de la Fundació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull s'ha trobat aquest divendres en una audiència privada amb el papa Francesc amb motiu del 75è aniversari de la fundació catalana. En la seva trobada al Palau Apostòlic del Vaticà, el Papa ha demanat als representants de Blanquerna que formin "persones íntegres" i no "rèpliques d'ideals impossibles".

En l’audiència hi ha assistit el patronat de la Fundació, amb el president Josep Maria Carbonell i el vicepresident Josep Maria Turull, i membres de l’equip de directiu de Blanquerna i degans de les facultats, acompanyats del bisbe auxiliar de Barcelona David Abadias. També hi ha estat present l’anterior president Salvador Pié.

Durant el seu discurs, el pontífex ha subratllat la importància de formar "amb un llenguatge actual, modern, àgil, pedagògic i amb una anàlisi encertada de la realitat". Amb tot, però, ha remarcat que cal fer-ho sabent que es formen "homes i dones cabals, no rèpliques il·lusòries d'ideals impossibles". 

En la trobada el Papa ha explicat que a Amèrica ha conegut algunes universitats massa liberals que "només busquen formar tècnics i especialistes" i "s'obliden que han de formar homes i dones". És a dir, "persones íntegres que intenten donar el millor de si al servei de Déu”.

“És una gran tasca descobrir als joves el projecte de Déu per a cadascun”

Abans d'aquestes paraules, el Papa ha començat les seves paraules en castellà posant èmfasi en el nom de Blanquerna: "Aquest il·lustre personatge literari del qual se serveix el beat Ramon Llull per fer una descripció precisa de la societat del seu temps". A la vegada, ha continuat el pontífex, el filòsof intenta donar, de forma pedagògica, "uns models de vida cristiana que puguin servir qualsevol persona per seguir Crist".

Tot això, segons el Sant Pare, és "com una lliçó d'una actualitat sorprenent". "Llull ens parla d'un llenguatge nou i accessible, una manera de comunicar potser inusual per a l'època, però agradable i clara per als seus contemporanis", ha dit. Una pedagogia, ha afirmat, que s'allunya dels herois fantàstics que busquen fer evadir de la realitat, com eren aleshores els personatges cavallerescos i, per contra, proposa models de vida senzills i naturals "on poder servir el Senyor i ser feliços".

El Papa a Blanquerna: “No us oblideu de resar per mi”

En aquesta línia, el Papa ha lamentat el dolor i la frustració que produeixen actualment els "estereotips inabastables" que pretenen imposar "els mercats i els grups de pressió". Per aquest motiu, ha considerat que és una "gran tasca" descobrir als joves el projecte de Déu per a cadascun.

La institució i tota la universitat, en triar aquest nom, assumeix "aquest il·lusionant compromís", d'acord amb Bergoglio. Per a ell, Blanquerna ha d'oferir als joves diferents camins de vida i crear la certesa que "els passos de l'heroi cristià no estan marcats per l'afany d'una carrera", sinó que són "una resposta a una crida". A continuació, Francesc ha subratllat, de manera improvisada, que "l'afany de carrera fa tant de mal" perquè no és comunitari, sinó individualista.

Il·luminar les vides dels alumnes

Al final del seu llibre, el beat Llull proposa una meditació diària i el Papa ha escollit la número 124: "Van preguntar a l'Amic quines eren les tenebres més grans. Va respondre que l'absència del seu Estimat; i preguntat quina era la resplendor més gran, va dir que la presència del seu Estimat". Bergoglio ha desitjat que "puguin il·luminar les vides dels seus alumnes amb la presència de Jesús, que aquesta certesa els faci conscients de la seva dignitat d'amics, de Déu i dels homes, i que siguin capaços de dissipar les tenebres que recobreixen aquest món allunyat de la seva veritable essència”.

"Que Jesús els beneeixi, que la Mare de Déu els cuidi, i si us plau no us oblideu de resar per mi, però a favor, no en contra", els ha demanat.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.