Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 30 d'octubre de 2014

"Força i coratge". El Papa Francesc ha centrat la seva homilia en les paraules de sant Pau, que dirigint-se als efesis, "desenvolupa en un llenguatge militar la vida cristiana". El Papa ha assenyalat que "la vida en Déu s’ha de defensar, s’ha de lluitar per tirar-la endavant". Calen doncs força i coratge "per resistir i per anunciar". Per a "tirar endavant en la vida espiritual -ha reafirmat- s’ha de combatre. No és una lluita fàcil, no, és una lluita constant". Francesc llavors ha assenyalat que són tres "els enemics de la vida cristiana": "el diable, el món i la carn", és a dir les nostres passions, “que són les ferides del pecat original". Per descomptat, ha assenyalat, "la salvació que Jesús ens dóna és gratuïta", però estem cridats a defensar-la:

"De què m’he de defensar? Què he de fer? ‘Vestiu-vos amb l'armament de Déu, Pau ens diu, és a dir el que és de Déu ens defensa, per resistir a les insídies del diable. Està clar? Clar. No es pot pensar en una vida espiritual, en una vida cristiana, diguem en una vida cristiana, sense resistir a les temptacions, sense lluitar contra el diable, sense revestir-se d’aquest armament de Déu, que ens dóna força i ens defensa".

Sant Pau, ha continuat el Papa, subratlla que "la nostra lluita" no és en contra de coses petites, “sinó contra les potències i les autoritats, és a dir, contra el diable i els seus".

"Però aquesta generació -com moltes altres- han fet creure que el diable fos un mite, una figura, una idea, l’ideal del mal. Però el diable existeix i nosaltres hem de lluitar contra ell. Ho diu Pau, no ho dic jo! La Paraula de Déu ho diu. Però nosaltres no n’estem tan convençuts. I després Pau diu quina és aquesta armadura de Déu, quines són les diferents armadures, que fan aquesta gran armadura de Déu. I ell diu:

Mantingueu-vos ferms, per tant, mantingueu-vos ferms, al costat de la veritat'. Aquesta és una armadura de Déu: la veritat".

"El diable –ha dit- és el mentider, és el pare dels mentiders, el pare de la mentida". I amb sant Pau, ha insistit en la necessitat de cenyir-nos amb "el cinturó de la veritat, revestits amb la cuirassa de justícia". Després, ha reiterat que "no es pot ser cristià sense treballar contínuament per ser justos. No es pot ". Una cosa que ens ajudaria molt", ha dit, "seria preguntar-nos" si "crec o no crec?". Si "crec una mica sí i una mica no? Sóc una mica mundà i una mica creient?". I ha posat en evidència que "sense fe no es pot anar endavant, no es pot defensar la salvació de Jesús?". Tenim "necessitat d’aquest escut de la fe", perquè "el diable que no ens hi tiri flors", sinó "dards encesos" per matar-nos. Francesc ha instat per tant a prendre "l'escut de la salvació i l'espasa de l'Esperit que és la Paraula de Déu". I ens ha convidat a pregar constantment, a vetllar "amb pregàries i súpliques":

"La vida és una milícia. La vida cristiana és una lluita, una baralla bonica, perquè quan el Senyor venç en cada pas de la nostra vida, ens dóna una alegria, una gran felicitat: aquella alegria que el Senyor ha vençut en nosaltres, amb la seva gratuïtat de salvació. Però sí, tots som una mica ganduls, no, en la lluita, i ens deixem portar en front de les passions, per algunes temptacions. És perquè som pecadors, tots! Però no ens desanimem. Coratge i força, perquè el Senyor està amb nosaltres".

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.