Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta, 5 de desembre de 2013

Qui pronuncia paraules cristianes sense Crist, és a dir, sense posar-les en pràctica, es fa mal a si mateix i als altres, perquè és vençut per l'orgull i causa divisió, també en l'Església: es això, en resum, com el papa Francesc ha dit aquest matí, durant la missa celebrada a la Capella de Santa Marta.

Escoltar i practicar la paraula del Senyor és com construir una casa sobre la roca. El papa Francesc explica la paràbola que presenta la litúrgia del dia. Jesús va reprendre els fariseus de conèixer els manaments, però que no els posen en pràctica en les seves vides,"són paraules bones", però si no es posen en pràctica "no sols no serveixen, sinó que fan mal: ens enganyen, ens fan creure que tenim una casa bonica, però sense fonament”.. Una casa que no està construïda sobre la roca:

"Aquesta figura de la roca es refereix al Senyor. Isaïes a la primera lectura, diu: "Confieu en el Senyor sempre, perquè el Senyor és una roca eterna”.. La roca és Jesucrist! La roca és el Senyor! Una paraula és forta, dóna vida, pot anar endavant, pot suportar tots els atacs, si aquesta paraula té les seves arrels en Jesucrist. Una paraula cristiana que no té les seves arrels vitals, en la vida d'una persona, en Jesucrist, és una paraula cristiana sense Crist! I les paraules cristianes sense Crist enganyen, fan mal! Un escriptor anglès, va dir una vegada, parlant de les heretgies que l'heretgia és una veritat, una paraula, una veritat, que esdevé boja. Quan les paraules cristianes són sense Crist comencen a anar pel camí de la bogeria".

És una bogeria -explica el papa- que converteix en superbs. "Una paraula cristiana sense Crist porta a la vanitat, a la seguretat en si mateix, a l'orgull, al poder pel poder. I el Senyor derroca aquesta gent. Aquesta és una constant en la història de la salvació. Ho diu Anna, la mare de Samuel; ho diu Maria en el Magnificat: el Senyor ha derrocat la vanitat i l'orgull d'aquelles persones que es creuen ser roca. Aquestes persones que només van darrera una paraula, però sense Jesucrist, sense la relació amb Jesucrist, sense la pregària amb Jesucrist, sense el servei a Jesucrist, sense l’amor a Jesucrist. Això és el que el Senyor ens diu avui: construir la nostra vida sobre aquesta roca i la roca és Ell".

Ens anirà bé fer un examen de consciència, afirma el Papa, per entendre com les nostres paraules, si són paraules "que siguin fermes, capaces per donar-nos la salvació, o si són paraules amb Jesucrist.

“Em refereixo a les paraules cristianes, perquè quan no hi és Jesucrist, fins i tot això ens divideix entre nosaltres mateixos, fa divisió en l'Església. Demaneu al Senyor la gràcia que ens ajudi en aquesta humilitat, que sempre hem de tenir, de dir paraules cristianes en Jesucrist, no sense Jesucrist. Amb aquesta humilitat de ser deixebles salvats i d’anar endavant no amb les paraules que, de creure’s poderoses, acaben en la bogeria de la vanitat, en la bogeria de l'orgull. Que el Senyor ens concedeixi la gràcia de la humilitat de dir paraules amb Jesucrist, fonamentades en Jesucrist".

Traducció: Pere Prat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.